Türkiye ve Almanya'daki temel eğitim okullarının (ilkokul) bütçeleri ve okul müdürlerinin bütçe oluşturma, yönetme konusundaki yetki, görev ve sorumluluklarının karşılaştırılması
  1. Tez No: 395230
  2. Yazar: NEVZAT KAHRİMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVZAT GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Okula Dayalı Yönetim, Okul Yöneticisi, Okul Bütçesi, School Based Management, School Administration, School Budget
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu konu ile ilgili Almanya ve Türkiye'deki temel eğitim okul yöneticilerinin bütçe oluşturma ve yönetme yetki ve sorumlulukları bakımından karşılaştırılması bu çalışmanın temel amacıdır. Okula dayalı yönetim anlayışının iki temel unsurundan biri okul yönetimine yetki ve karar devri, diğeri ise en az birincisi kadar önemli olan mali özerklik, yani okul yönetimince oluşturulacak ve yönetilecek okul bütçesidir. Çalışmada betimsel yöntemin yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşmede kullanılan yarı yapılandırılmış form öncelikle uzman görüşü alınarak düzenlenmiş ve Almanca' ya çevrilmiştir. 2014 yılında yapılan bu çalışmada okul bütçeleriyle ilgili soruları kapsayan Türkçe ve Almanca görüşme metinleri hazırlanarak okul yöneticilerinin görüşlerine sunulmuştur. Elde edilen görüşme sonuçları Alman ve Türk okulları ayrı ayrı olmak üzere tablolaştırılarak benzer ve farklı noktaları değerlendirilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda Almanya'daki okulların bütçe oluşturma ve yönetme konusunda yetkin oldukları, buna karşın Türkiye'deki okulların kendilerine ait bütçeleri olmadığı, düzenli bir mali kaynaktan yoksun olmaları nedeniyle okul gelişimini sağlayacak proje ve çalışmaları yürütme ve okulda sürekli iyileştirmeleri gerçekleştirmenin mümkün olmadığı belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre kendilerine ait sağlam kaynaklı bütçesi olan okul yöneticilerinin eğitim alanında proje esaslı iyileştirme, sürekli gelişme konusunda bütçesi ve düzenli, sağlam, sürekli geliri olmayan okul yöneticilerine göre daha başarılı oldukları yönünde anlamlı farklar görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Related with this issue, the comparison of the basic education administrators in Turkey and Germany in terms of the authority and responsibility to set and manage the budget is the main objective of this study. One of the two basic elements of School Based Management concept is the transfer of authorization and judgment to school administration, and the other is the financial autonomy that is namely the school budget, which will be set and managed by school administration. The semi-structured interview technique was used descriptive method in this study. Semi-structured interview form used in organized primarily on expert opinion and German have been translated either. In this study conducted in 2014, questions regarding school budgets are prepared in Turkish and German for the interview text and they are presented to school administrators. The result of the interviews are evaluated separating Turkish and German schools in tables that demonstrate their common and different points. As a result of this research it is determined that the schools in Germany are more authorized to set and manage the budget, whereas the schools in Turkey doesn't have their own budget and due to lack of financial resources it becomes impossible to carry out any study or project that can help schools to improve themselves. According to the research findings it is observed that school administrators that have substantial budget are more successful making continuous improvements in education comparing the school administrations that have no stable budget and permanent revenue.