Velilerin çocuğu eğitme hakkının incelenmesi
The evaluation of the surrogate parent rights to educate their children
- Tez No: 395260
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA ÇETİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Hukuk, Education and Training, Law
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Hakları, Velayet, Velilerin Çocuğu Eğitme Hakkı, Children's Rights, Custody, Children's Educational Rights
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmanın amacı çocuk üzerinde velayete sahip kişilerin çocuğu eğitme hakkını kullanmalarıyla ilgili hukuki düzenlemeleri ve bunların kullanımındaki sınırlılıkları hem ulusal mevzuat hem de uluslararası sözleşmeleri göz önüne alarak incelemektir. Bu kapsamda öncelikle Türk Medeni Kanunu'nun velayet ile ilgili maddeleri belirlenerek bu kavramın nasıl tanımlandığı ve hukuksal sınırları tespit edilmiştir. Daha sonra, velayet kavramının tarihsel olarak gelişimi gözden geçirilerek bu tarihsel ard alanın günümüze yansımaları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın sonuç bölümünde ise çocuğu eğitme hakkını tanımlayan ve tamamlayan bazı başka sözleşme ve protokollere de yer verilmiş; ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar göz önünde bulundurularak velayet kapsamında çocuğu eğitme hakkından nelerin anlaşılması gerektiği, velilerin bu konudaki hak ve ödevlerinin neler olması gerektiği değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the legal rights, responsibilities and limits of parents' custodial rights related to children's education by considering the national laws in Turkey, laws of some European countries and by analyzing some relevant national and international legal practices. Towards this purpose, related national and international laws and regulations, legal cases, court decisions about these cases and the principles behind these decisions as well as academic research and documents are reviewed. As such, the study is qualitative in nature, with mainly descriptive analyses of written national and international documents.