İktisadi ve idari bilimler Türkçesinin incelenmesi ve yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanımı
A study on Turkish for economics and administrative sciences and its use in teaching Turkish as a foreign language
- Tez No: 395272
- Danışmanlar: PROF. DR. V. DOĞAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki dil, mesleki Türkçe, İktisadi ve İdari Bilimler Türkçesi, Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi, ders malzemesi geliştirme, Vocational language, vocational Turkish, Economics and Administrative Sciences Turkish, Turkish as a foreign language, course material
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmanın amacı mesleki dilin genel özelliklerini ortaya koymak ve bir mesleki dil olan İktisadi ve İdari Bilimler Türkçesinin dilsel özelliklerini betimleyerek yabancı dil olarak Türkçe öğretimi ortamlarına aktarılmasına yönelik ders malzemesi önerileri sunmaktır. Bu amaç doğrultusunda mesleki dilin tanımı yapılmış, mesleki dilin genel özelliklerinin neler olduğu belirlenmiş ve mesleki yabancı dil öğretiminin nasıl yapılabileceği üzerinde durulmuştur. Bu çerçevede İktisadi ve İdari Bilimler Türkçesinin sözcük, dilbilgisi, metin ve dildışı özellikleri betimlenmiş ve elde edilen bilgiler ışığında, yabancı dil olarak mesleki Türkçe öğretimine yönelik örnek bir materyal önerisi hazırlanmıştır. İncelemeler sonucunda, mesleki dilin, genel dilin özel bir alanı olduğu, kendine özgü birçok özelliğinin bulunduğu, birçok özelliğinin de genel dilden seçilerek alındığı ancak kullanımına bağlı olarak genel dilden ayrılabildiği yargılarına varılmıştır. Çalışmada sunulan İktisadi ve İdari Bilimler Türkçesinin dilsel özelliklerinin hem bundan sonraki bilimsel çalışmalar için hem de yabancı dil olarak mesleki Türkçe kurs ve ders programlarının hazırlanabilmesi için öncülük edebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to present the general features of vocational language, to decsribe linguistic features of Economics and Administrative Sciences Turkish and to present course material suggestion for teaching Turkish as a foreign language. In accordance with this purpose, the term of vocational language and general linguistic features of vocational language have been described and it has been studied how to teach vocational foreign language. In this framework, lexical, grammatical, textual and extralinguistic features of Economics and Administrative Sciences Turkish have been described and in the light of this information, an example of course material for teaching vocational Turkish as a foreign language has been offered. As a result of this research, it has been found out that vocational language is a speacial area of general language, it has various features of its own and many of those features have been picked from general language but vocational language differs from general language according to its usage. The presented linguistic features of Economics and Administrative Sciences Turkish in this research is thought to lead both the vocational Turkish as a foreign language courses and programmes and following scientific studies.