İşbirlikli öğrenme yönteminin ilkokul 4. sınıf matematik dersinde öğrencilerin akademik başarılarına ve üst bilişsel farkındalıklarına etkileri
The effects of cooperative learning on student's academic achievement and metacognitive awareness in primary 4th grade mathematics course
  1. Tez No: 395273
  2. Yazar: FATMA ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER KOCABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Öğretimi, İşbirlikli Öğrenme, İkili Denetim Tekniği, Üstbilişsel Farkındalık, Teaching Mathematics, Cooperative Learning, Dual Control Technique Metacognitive Awareness
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmanın amacı işbirlikli öğrenme yönteminin ilkokul 4. sınıf matematik dersinde öğrencilerin akademik başarılarına ve üst bilişsel farkındalıklarına etkilerini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda araştırmada ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma 2014-2015 öğretim yılı bahar döneminde İzmir ili Buca ilçesinde bulunan seçkisiz olarak belirlenen iki ilkokulda yürütülmüştür. Çalışmanın deney grubunda 32, kontrol grubunda 34 öğrenci yer almıştır. Araştırma“Kesirler”ve“Saat”üniteleri üzerinde gerçekleştirilmiş olup on hafta sürmüştür. Araştırma süresince her iki grupta da dersler araştırmacı tarafından yürütülmüştür. Deney grubunda işbirlikli öğrenme yönteminin bir tekniği olan ikili denetim tekniği kullanılmış, kontrol grubunda ise mevcut öğretim programında yer alan yöntem, teknik ve etkinlikler kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Akademik Başarı Testi”ve“Çocuklar İçin Üst Bilişsel Farkındalık Ölçeği A-Formu”kullanılmıştır. Akademik Başarı Testi ve Çocuklar İçin Üst Bilişsel Farkındalık Ölçeği A-Formu uygulama öncesinde ön test, uygulama sonunda son test olarak kullanılmıştır. Araştırmanın alt problemlerine cevap aramak amacıyla elde edilen veriler SPSS 15 programından ilişkili örneklemler t testi ve ilişkisiz örneklemler t testi kullanılarak çözümlenmiştir. Yapılan analizlerin sonucunda deney grubunun akademik başarı son test puanları kontrol grubunun akademik başarı son test puanlarına göre 0.05 anlamlılık düzeyinde farklı bulunmuştur. Fakat yaklaşık üç ay süren araştırma sonunda hem deney hem de kontrol grubunun üst bilişsel farkındalık düzeyinde anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Bu durumun araştırmanın öğrencilerin üst bilişsel farkındalığını etkileyecek kadar uzun süre devam etmemiş olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Sonuç olarak araştırmada işbirlikli öğrenme yöntemlerinden ikili denetim tekniğinin ilkokul dördüncü sınıf matematik dersinde akademik başarı üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the effects of cooperative learning on student's academic achievement and metacognitive awareness in primary 4th grade mathematics course. For this purpose, quasi-experimental design with pre-test and post-test method was used in the study. Research was conducted in two primary schools that determined randomly in Buca, Izmir in the second term of 2014– 2015 education year. The study included one control group and one experimental group, There were 32 students in experimental group and 34 students in control group. The research, which was carried out on“Fraction”and“Time”units lasted for ten weeks. Subjects in both groups was conducted by researcher during the study. Dual control technique which is a technique of cooperative learning used in the experimental group. On the other hand current teaching methods were applied on the control group. In the research in order to collect data“Achievement Test”that was developed by the researcher and“Metacognitive Awareness Inventory for Children A Form”were used. These were applied to the groups as pre test and post test. The obtained data was analyzed using dependent sample t-test and independent sample t test of SPSS 15 program in order to search for answers to the sub problems. The results of the analysis proved that post academic achievement test scores of the experimental group was different at 0.05 level of significance according to post academic achievement test scores of the control group. However at the end of the research period lasted for almost three months not any significant difference was observed about metacognitive awareness in both the experimental group and the control group. This situation is considered to be stem from the research was not lasted enough to effect students'metacognitive awareness at the end of study, it was found that dual control technique which is a technique of cooperative learning had a positive effect on fourth grade students' mathematics achievement.