Genel müzik eğitiminde çalgı çalmaya yönelik öğrenci görüşleri
Students opinion about playing a musical i̇nstrument i̇n general music education
- Tez No: 395339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA DALKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Blok Flüt Eğitimi, Çalgı Eğitimi, Genel Müzik Eğitimi, Education of the Recorder, Education of İnstruments, General Music Education
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Türkiyede genel müzik eğitiminde öğrencilerin çalgı çalmaya yönelik görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma betimsel tarama modeline göre desenlenmiştir. Araştırmanın amacına ulaşabilmesi için öğrenci görüşlerini almaya yönelik, uzman görüşü de alınarak anket formu hazırlanmıştır. Ön uygulaması 300 öğrenciyle yapılan anketin kapsam geçerliği alınmıştır. Araştırma için çalışma grubu tercih edilmiş, çalışma gurubunu Denizl İli Merkez İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ortaokulların 6,7 be 8. sınıflarında öğrenim gören 413'ü erkek 409'u kız olmak üzere 822 öğrenci oluşturmuştur. Geliştirilen anket çalışma grubunu oluşturan 822 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler doğrultusunda müzik derslerinde öğrencilerin çoğunun gitar çalgısını çalmak istediği beirlenmiştir. Çalmak istedikleri çalgının cinsiyete göre bakıldığında hem kızların hem de erkeklerin büyük çoğunluğunun gitar çalgısını tercih ettiği, dinledikleri müzik türü ile cinsiyetleri arasında ve dinledikleri müzik türü ile eğitimini almak istedikleri çalgı arasında ve dinledikleri müzik türü ile eğitimini almak istedikleri çalgı arasında anlamlı fark olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmada ulaşılan sonuçlara ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The overall objective of this study is the determantion of students'opinions about playing a musical instrument in general music education in Turkey. The study was designed according to the descriptive scanning model. İn order to achieve the objectives of the research a quastionnaire which contains expert opinions has been prepared. The pretreatment was apllied to 300 students and the contenet validity of the quastionnaire was taken. Working gruops have been prefered for research. These groups consist of schools which administared by national education directorate in central Denizli. The working groups contains 413 male and 409 female students. Total 822 students. The developed survey was apliied to 822 students in the working group. According to the data obtained from the research it was determinet that most if students want to play the guitar in music lessons. With regard to gender the majority of both girls an boys prefer to play the guitar. The study concluded that there are significant differences between the type of music they listen and their genders, and between the type of music they listen and the instrument in which they want to be trained. Suggestions were made relating to the reached conclusions in the study.