Niğde-Bor kaynaklı cönkler üzerine tetkik (1580-6694-42142 no.lu cönkler)
The ni̇ğde-Bor cönks about research (Cönks it's number i̇s 1580-6694-42142)
- Tez No: 395350
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAMIK ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, cönk, edebi eser, şair, şiir, Turkish Literature, cönks, Literary works, poet, poetry
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 434
Özet
Cönkler birçok edebi eserde olduğu gibi muhteva ettikleri ürünler bakımından çok zengin kültür kaynaklarıdır. Herhangi bir cönk kimi zaman tek bir kişi tarafından oluşturulabileceği gibi kimi zamanda birden fazla kişi tarafından derlenerek de hazırlanabilmektedir. Adı ve şiirleri bilinen nice şairlerin hiç duyulmamış şiirlerini bulmamız açısından önemli olduğu gibi adı hiç duyulmayan şairlerin edebiyata kazandırılması açısından da önemlidir. Gerek bir kişi gerekse birden fazla kişi tarafından oluşturulsunlar cönkler Halk Edebiyatının nadide eserleridir. Çünkü bu eserlerin bir benzeri, daha yoktur. Kimi zaman bir semai, gazel, türkü, halk hikâyesi, dua, koşma cönkte aynı potanın içinde eritilen maden gibi iç içe kaynaşmış durumdadır. Hazırlamış olduğumuz cönklerde bu bahsettiğimiz duruma misal olması açısından Niğde-Bor kaynaklı 1580-6694-42142 Numaralı cönklerdeki metinleri ve şiirleri eski harflerden Latin harflerine çevirerek tasnif ettik. Yaptığımız çalışmanın birinci bölümünde incelediğimiz cönklerin şekil ve muhteva vasıfları hakkında bilgi verdik. Çalışmada bir şairin farklı cönklerdeki şiirlerini tek bir yere toplamak yerine cönklerdeki kronolojik sıraya sadık kalarak dizilim yaptık. Cönklerimizde şiiri en çok bulunan şairler Âşık Ömer ve Âşık Şem'î'dir. Cönklerin kim tarafından yazıldığına dair fazla bilgi olmasa dahi var olan müstensihleri ve ait oldukları yılları birinci bölümde belirttik. Son bölümde ise incelediğimiz cönklerin dijital fotoğraf makinesi ile çekilmiş yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını asıl metin bölümünde verdik.
Özet (Çeviri)
The cönks are very rich culture sources. They can be formed by a single person. Sometimes they can be prepared by a few people. The cönks are very important. We can find unheard poems and poets from cönks. They give to poems and poets to literature. And then they are very volueble works of the folk literature. Because they are unique. The gazelle, semai, folk song, folk story, prayer, koşma weld to the cönks. Turkish literature is a value. The development and solution of public literature doesn't be exhausted. We prepared a cönks. It is about Niğde-Bor cönks, it's number is 1580-6694-42142. We translated from Arabic and Ottoman to Turkish transcription letters. At the first section we informed about the figures and contens of the cönks. At working, we sticked chronological order. We don't add at the single location. At cönks, there are a lot of poems of Aşık Ömer and Aşık Şem'i. There aren't a lot of knowledges about the outhor of cönks. We pointed out transcribers and years at the first section. We took photos of cönks with a digital camera at last section we gave the high resolution photos of cönks to real text section.