Adana geleneksel çocuk oyunları
Traditional childiren games of Adana
  1. Tez No: 395351
  2. Yazar: MEHMET ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM BAKIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, oyun, çocuk oyunu, halk bilimi, Adana, play, children game, folk sciences
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Halk biliminin en önemli inceleme konularından biri çocuk oyunlarıdır. Çünkü çocuklar, kadınlarla birlikte en önemli kültür taşıyıcıları olarak kabul edilmektedir. Çocuk oyunlarımız, geçmişten günümüze getirdiğimiz kültürümüzün birçok ögesini üzerinde barındırmaktadır. Tarihi ve coğrafyasıyla zengin bir kültüre sahip olan Adana'da oynanan çocuk oyunları, tarihî bir derinliğin yanında, Adana'nın kültür yaşantısından derin izler barındırmaktadır. Çalışmamızın Giriş kısmında, Adana'nın tarihî, coğrafî ve sosyal yapısı ortaya konulmuştur. Birinci bölümde oyun kavramı açıklanmış, çocuk ve oyun ilişkisi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde Adana çocuk oyunları halk kültürüne bağlı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde Adana çocuk oyunları metinlerine yer verilmiştir. Günümüzde teknoloji çok hızlı bir gelişim içerisindedir. Teknoloji hayatımızı kolaylaştırırken sosyal yönümüzü maalesef zayıflatmaktadır. Teknolojik cihaz kullanımının çok küçük yaşlara kadar düşmesi sonucunda sosyal, fiziki ve ruhi yönden olumsuz olarak çocuklarımız da bundan nasibini almaktadır. Günden güne unutulan ve yok olmaya yüz tutan çocuk oyunlarımızın incelenmesi, bu sebeple önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most important examination subjects of folklore is children's games. Because children –as well as women- are regarded as the most important culture carriers. Our“children's games”contain many elements of our culture that we have brought over from the past. Children's games which are played in Adana, which has a rich culture with its geographical and historical features, contain traces of cultural life of Adana with its historical depth. In the Entry part of our study, Adana's history, its geographical and social features have been given. In the First part, the concept of“game”has been explained, and the relation between game and child has been emphasized. In the Second part, Adana children games have been examined related to folk culture. In the Third part, how these children games are played and their rules have been clarified. Today, technology is in the process of a very rapid development. While facilitating our lives in many ways, technology –unfortunately- undermines our social relations. As a result of the fact that our children start using technological devices at a very young age, they are affected negatively in terms of social, physical and spritual aspects. For this reason, it is essential to examine our“childern's games”which are getting forgotten day by day or in danger of disappearance.