Türkiye'de petrol endüstrisi ve finansal yatırım kararları
Oil industry and financial investment decisions in Turkey
- Tez No: 395353
- Danışmanlar: PROF. DR. MUTLU BAŞARAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: proje maliyeti, nakit akım, beklenen getiri, sermaye maliyeti, ekonomik katma değer, cost of project, cash flow, internal return, cost of capital, economic value added
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
21. yüzyılda hızla gelişen teknoloji ile beraber hammadde ihtiyacı da hızla artmıştır. Teknolojiye dayalı üretimin kaynağı olan petrol ise zamanla daha değerli hale gelmiştir. Ancak sınırlı petrol kaynakları, farklı sorunlara neden olmuştur. Ülkeler arası ekonomik, siyasi, etnik, kültürel birçok çatışmaya neden olmuştur. Bu sebepten dolayıdır ki petrol ve petrol havzaları paylaşılamaz bir hale ulaşmıştır. Petrol havzalarına sahip olmanın yanında petrolü işleyecek teknolojinin ve sermayenin de olması önem kazanmıştır. Bulunduğumuz yüzyılda petrol değerli bir maden olmaktan ziyade, bir güç kaynağı haline gelmiştir. Bu gücü elde etmek için gerekli sermayeyi bulmak önemlidir. Bulunan bu sermayeyi üretime kazandırmak için doğru yatırım tercihlerini saptamak gerekir. Bu yatırım tercihleri sırasında zamanı, alternatif yatırımları dikkatle incelemek gerekecektir. Sermayenin getirisini göz önünde bulundurarak riskler de dikkate alınmalıdır. Farklı bölge ve ülkelerdeki yasalar ele alınarak karşılaşılacak anlaşma ve sözleşmelerin yatırım kararlarına etkisi belirlenmelidir. Ayrıca makine satın alma ve kiralama alternatifleri arasında doğru seçim yapılmalıdır. Bu çalışmayla bir projenin; sermaye maliyetini, beklenen getirisini, karlılık durumunu ve karar aşamasını olağan senaryolar ve farklı finansal yöntemlerle analiz edilmiştir. Projenin zaman değerini ön planda tutarak daha çok nakit giriş ve çıkışları dikkate alınmıştır. Kaynak maliyetinden ziyade proje maliyeti üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the rapidly developing technology in 21st century, the need of raw material has also increased rapidly. Petrol as reserve of production depending on technology has become a more worthwhile situation day by day. But scarce petroleum reserves caused to various international conflicts as economic, political, cultural, ethnic and so on. That's why petrol and petrol reserves cannot be shared. Besides having petroleum reserves, it has gained importance to have technology and capital to process petrol. In this century we are in, petrol has been a power resource rather than a precious metal. It is important to find the required capital to have this power. True investment preferences must be picked out to turn the found capital into production. It will be a necessity to scrutinize time and alternative investments during these investment preferences. Risks must be regarded by considering return on capital. The encountered agreement and contract effects to the investment decision must be determined by considering rules in different regions and countries. Moreover, right choices must be made between machinery buying and renting alternatives. By this study; capital cost, expected return, determination state, decision phase were analysed with use of usual scenarios and different finance methods. Cash inflows and outflows have been mostly regarded by prioritising time value of the project. The project cost has been emphasized rather than the resource cost.