Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP)'ın adli yargı teşkilatının işleyişine getirdiği yenilikler üzerine bir araştırma: Konya ili örneği
A research based on the improvements which National Judicial Network brings over the process of judicial organization: The examples of Konya
  1. Tez No: 395352
  2. Yazar: LEVENT SONGUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESRİN CANPOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hukuk, E-devlet, Ulusal Yargı Ağı Projesi(Uyap), Law, E-government, National Judiciary Informatics System (UYAP)
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Hukuk kişilerin birbirleriyle, kişilerden oluşan topluluklarla ve bu toplulukların birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen yaptırımını devletten alan genel, soyut ve sürekli kurallar bütünü olarak tanımlanmaktadır. Devlet ve vatandaş arasında ilişkinin hukuki boyutunda karar alma merkezi olan yargı kurumlarına bakıldığında devletin vatandaşlara sunmuş olduğu hizmetlerin elektronik ortamda verilmekte olduğu görülmektedir. Devlet ve vatandaş ilişkilerinin karşılıklı olarak ağ ortamında gerçekleştirildiği, devlet hizmetlerinin ağ ortamında zaman ve mekan ayrımı gözetmeksizin sunulduğu, buna karşın vatandaşların da vatandaşlık görev ve yükümlülüklerini ağ üzerinden elektronik ortamda yerine getirdiği sistemin adına e-devlet denilmektedir. Devlet ve vatandaş arasındaki hizmet köprüsünü oluşturan ve adli yargı teşkilatı çalışanları tarafından kullanılmakta olan e-devlet projesi Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) çalışmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Bu noktadan hareketle çalışanların UYAP Sistemi olmadan Adli Yargı sisteminde karşılaşmış oldukları durumlar tespit edilmiş, UYAP Sistemi'nin çalışanlara getirmiş olduğu yeniliklerin etkilerinin neler olduğunu incelenmiş ve 6 bölümden oluşan bir çalışma hazırlanmıştır. Adalet Bakanlığı çalışanlarının sayısının fazla olması, maddi ve zamansal sınırlar nedeniyle UYAP Sistemi'nin çalışanlar üzerindeki etkisini ölçmek için yapılan araştırma Konya Adliyesi'nde çalışan 200 kadar personele anket yöntemi ile uygulanmış, anket verilerinden elde edilen bilgiler ışığında UYAP Sistemi sayesinde çalışanların yaptığı işlerinin işleyişinin hızlandığı böylece UYAP Sistemi'nin yargılamada bürokrasiyi azaltarak yargının işleyişine hız kazandırdığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Law is defined as an abstract and concrete complete regulations which is organizing the person's relationships with each other and community and gets its enforcement from the government. When we look at the organizations of justice that are center of decision, it is seen that the services which are offered to citizens are served in the electronic environment. It is called e- government that citizens and government relations are carried out interactively on the network. Also, government services are offered on the network regardless of distinction of time and place. Similarly, citizens can carry out their duties and responsibilities on the network, also. National Judiciary Informatics System (UYAP) is government project used by the personnel of justice organizations that can be seen as a service bridge between the citizens and government. It is the beginning point of the study. From this point of view, the conditions which faced by the personnel before the project were determined. Also, the innovations of this project and effects of the project were examined and a study has prepared which consists of six chapters. Because of the excessive number of the personnel, economic and timewise constraints the survey that carried out to evaluate the effects of this system on the personnel was applied to 200 personnel in Courthouse of Konya. In the lights of outputs which obtained from the survey datas, the operations of the personnel have become quicker by means of the system so it is appeared that this system accelerates to operations of justice by reducing the bureaucracy.