Design of an information system for Al-Najaf international airport
Al-Najaf uluslararası havaalanı için bir bilgi sistemi tasarımı
- Tez No: 395521
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HADİ HAKAN MARAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi, Havaalanı Coğrafi Bilgi Sistemi, AutoCAD, ArcGIS, MapInfo, Geographical Information System, Airport Geographic Information System, AutoCAD, ArcGIS, MapInfo
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Teknolojinin gelişimi, son zamanlarda, yaşamımızım tüm alanlarında aktif bir rol oynamaya başlamıştır. Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), havaalanı yönetim personeli için, gözle görülebilir bir havaalanı yüzey bilgisi sunar ve güçlü bir analiz enstrümanı desteği verir. Aynı zamanda, GIS vasıtasıyla yönetilen mekânsal bilgiler havaalanı yüzey elemanlarının tutarlı bilgilerinin de toplanabilesine olanak sağlar. CBS'nin prensip ve genel uygulama süreçlerine ve havaalanı yüzey elemanlarının özelliklerine bağlı olarak, bu proje Irak havaalanı planlama ve tasarımda CBS'nin uygulanma süreçlerini açıklamaktadır. Havaalanı uzmanları, bir Havalimanı Coğrafi Bilgi Sisteminin (HCBS), hem hava hem de yer temelli operasyonların daha iyi bir şekilde yönetilebilmesine yardımcı olacağını değerlendirmektedirler. Bu projedeki örnek durumda, sadece yer temelli operasyonlar dikkate alınmış, Al_Najaf Havaalanının yüzey elemanlarını ve binalarını içeren katmanı kullanan bir HCBS sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Recently, the development of technology plays an active role in all areas of life. Geographic information systems (GIS) can provide airport management staff with visual pavement information and act as a powerful analysis tool. Meanwhile, the spatial information managed by GIS can ensure the accumulation of valid attribute data regarding airport pavement. Based on the principle and general implementation process of GIS and the characteristics of airport pavement management, this project describes the implementation process of GIS in Iraqi airport planning and design. Airport managers are finding that an airport geographic information system (AGIS) can help them to better manage both air- and ground-side operations; in this project, the section on the ground was the subject of the case study, represented the AGIS used in building infrastructure layers of Al-Najaf international airport buildings and pavements.