Kahramanmaraş koşullarında farklı ekim zamanlarının kişniş'te (Coriandrum sativum L.) verim ve kalite üzerine etkisi
Effects of various planting periods on the efficiency and quality of cilantro (Coriandrum sativum L.) species
- Tez No: 395691
- Danışmanlar: PROF. DR. LALE EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kişniş, Coriandrum sativum L, Ekim Zamanı, Bitki Başına Tohum Verimi, Dekara Tohum Verimi, Ham Protein Oranı, Ham Yağ Oranı, Linoleik Asit Oranı, Oleik Asit Oranı, Palmitik Asit Oranı, Cilantro, Coriandrum sativum L, Planting Period, Seed Efficiency Per Plant, Seed Efficiency Per Decare, Pure Protein Ratio, Pure Fat Ratio, Linoleic Acid Ratio, Oleic Acid Ratio, Palmitic Acid Ratio
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada 2013-2014 yılında Kahramanmaraş ekolojik koşullarında dört kişniş çeşidinde farklı ekim zamanlarının verim ve kalite üzerine etkisi araştırılmıştır. Dört kişniş çeşidinin (Gamze, Erbaa, Pelmus, Kudret-K) ve iki farklı ekim zamanının (13 Kasım 2013, 7 Mart 2014) yer aldığı çalışma 2013 yılında Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonunda bulunan KSÜ Ziraat Fakültesi deneme alanında Faktöriyel Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuş ve yürütülmüştür. Çalışmada bitki boyu, bitki başına dal sayısı, bitki başına şemsiye sayısı, şemsiye başına meyve sayısı, bitki başına tohum verimi, dekara tohum verimi, bin tane ağırlığı, ham protein oranı, yağ oranı, nem oranı, ham kül oranı ve yağ asiti kompozisyonu incelenmiştir. Çalışma boyunca çeşitlere ait en yüksek bitki başına tohum verimi 4,7 gr/bitki, dekara tohum verimi 227,9kg/da, bin tane ağırlığı 9,9 gr miktarları ile bu özelliklerde en yüksek değerleri veren çeşidin Gamze olduğunu görmekteyiz. Çalışmada ekim dönemlerine ait ortalama değerler bitki başına tohum veriminde kışlık ekimde (13 Kasım) 4,5 gr/bitki iken, yazlık ekimde (7 Mart) 4,3 gr/bitki; dekara tohum veriminde kışlık ekimde (13 Kasım) 254,4 kg/da iken yazlık ekimde (7 Mart) 145,8 kg/da; bin tane ağırlığı kışlık ekimde (30 Kasım) 7,9 gr iken yazlık ekimde (7 Mart) 9,3 gr olarak kaydedilmiştir. Sonuç olarak ekim dönemlerine ait verimlere bakıldığında, bitki başına tohum verimi, dekara tohum verimi özelliklerinde kışlık ekimde (13 Kasım) daha yüksek sonuçlar vermiştir. Çalışmada çeşitler arası ortalama değerlere baktığımızda bitki başına tohum verimi, dekara tohum verimi, bin tane ağırlığı bakımından Gamze kişniş çeşidinden en yüksek verim elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the effects of various planting periods on the efficiency and quality of four cilantro species in Kahramanmaraş circumstances were researched. The study, which contains four cilantro species (Gamze, Erbaa, Pelmus, Kudret-K) and two planting periods (13.11.2013 and 07.03.2014), was built and held as three repetitions according to the Factorial Coincidence Blocks Trial Pattern at KSÜ Agriculture Faculty experiment zone, which is located in East Mediterranean Crossing Zone. The study investigates plant heights, branch amount per plant,“umbrella”amount per plant, fruit amount per“umbrella”, seed efficiency per plant, seed efficiency per decare, a thousand piece weight, pure protein ratio, fat ratio, pure ash ratio and fatty acid composition. It is seen that the Gamze specie has the highest seed efficiency per plant, seed efficiency per decare and a thousand piece weight values (4,7 gr/plant, 227,9 kg/dk, 9.9 gr/thousand respectively). The average values for periods are recorded as follows; seed amount per plant is 4,5 gr/plant in winter (November) while it is 4,3 gr/plant in summer (March), seed efficiency per decare is 254,4 kg/decare in November while it is 145,8 kg/decare in March and a thousand piece weight is 7,9 gr in November while it is 9,3 gr/plant in March. As a result, by analyzing the planting period results it is seen that seed efficiency per plant and seed efficiency per decare values are higher if the planting is done in winter. In addition, by analyzing the average values of the species it is seen that the Gamze specie has the highest seed efficiency per plant, seed efficiency per“decare”and a thousand piece weight values.