Poli (etilen teraftalat) filmler üzerine azobisizobütironitril başlatıcı kullanılarak N-vinil pirolidonum aşılanması
- Tez No: 39576
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. H. İBRAHİM ÜNAL, Y.DOÇ.DR. MUSTAFA YİĞİTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Aşı kopolimerizasyon, Polieülen terafta lat) film, N-vinil-2-Pirolidon Polimerizasyonu, şişme yardımıyla poli merizasyon, Graft copolymerization, poly (etheylene tereph- thalate) film, n-vinyl-2-pyrolidone polymerization, swelling assisted polymerization
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada n-vinil pirolidon (n-VP) monomeri, azobisizo- bütironitril (AIBN) başlaücı kulanılarak poli (etilen teraftalat) (PET) filmlere aşılandı. Filmler Polimerizasyon ortamına alınmadan önce dimetil sülfoksit (DMSO) içerisinde 140 °C'de 1 saat süre ile şişlril- di. Aşılama veriminin süre, sıcaklık, başlaücı ve monomer derişi- miyle değişimi incelendi. Optimum sıcaklık ve aşılama süresi sıra sıyla 70°C ve 4 saat bulundu. Monomer derişimi 0,28 M dan 1,22 M'a ve başlaücı derişimi 1.77xl0“3 M dan 4,20xl0”3 M'a kadar artı rıldığında yüzde aşılamanın arttığı gözlendi. Filmler üzerine başlaü cı ve monomer difüzyonunun etkisi de çalışıldı. Aşılama için top lam aktivasyon enerjisi 11,5 kcal/mol olarak hesaplandı. Aşılama hızının monomer derişimine 0,U6j başlaücı derişimine 1,00 derece den bağlı olduğu bulundu. Filmlerin bazı özelliklerindeki değişme ler örneğin su tutma kapasiteleri ve intrinsik viskozite değerleri he saplandı. Aşılanmış filmler FTIR spektroskopisi ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, Poly (ethylene terepthalate) PET films were grafted with n-vinyl-2- pyrrolidone (n-VP) using azobisisoburyronitri- le (AIBN) initiator. Films were pretreated in dimethylsulphoxide (DMSO) for 1 h at 140 °C before the polymerization reaction was car ried out. Variations of graft yield with time, temperature, initiator and monomer concentrations were investigated. The optimum tem perature and polymerization time was found to be 70 °C and 4 h res pectively. Increasing monomer concentration from 0.28 M to 1.22 M and initiator concentration from 1.77 x 10“3 M to 4.20 x 10”"3 M en hanced the percent grafting. The effects of monomer and initiator diffusion on PET films were also studied. The overall activation energy for grafting was calculated as 1 1.5 kcal/mol. The rate of graf ting was found to 0.46 power of monomer and 1.00 power of initia tor. Further such changes in properties of PET films as water ab sorption capacity and intrinsic viscosity were determined. The grafted films were characterized with FTIR and scanning electron microscopy (SEM).