Investigations on the molecular and morphological structure of aromatic copdyester blends and copdymers
Aromatik kopoliester karışımları ve kopolimerlerinin moleküler ve morfolojik yapısının araştırılması
- Tez No: 75847
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BAYRAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: PET ve PET Oligomer Karışımları, Sıvı Kristal Kopoliesterleri, Termotropik Polimerler, Kopoliesterlerin Karakterizasyonu, Aromatik Kopoliesterler. VI, PET and PET Oligomer Blends, Liquid Crystalline Copolyester, Thermotropic Polymers, Characterization of Copolyesters, Aromatic Copolyesters. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
öz AROMATİK KOPOLÎESTER KARIŞIMLARI VE KOPOLİMERLERÎNİN MOLEKÜLER VE MORFOLOJİK YAPISININ ARAŞTIRILMASI NÎSANOĞLU, Ersoy Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal BAYRAMLI Eylül 1998 Bir çok aromatik kopoliesterler, elyaf ve mühendislik malzemeleri olarak etkileyici özelliklerinden dolayı hem bilimsel çalışmalar hemde endüstriyel uygulamalar için hayli ilgi çekicidir. Düzenli sıvı faz yapılarından dolayı, yüksek-mukavemetli yüksek-modüllü fiberler, filmler ve enjeksiyon-kalıplanmış malzemelerin üretiminde önceliklidirler. Bu çalışmanın amacı poli(etilen tereftalat) (PET) ve oligomerinin (PETO) aromatik kopoliesterlerin zincir sırasının belirlenmesi için XH NMR, kristal yüzeyleri arasındaki d uzaklığını ve kristalinitesini bulmak için geniş açıh X- ışını saçılması ve sıvı kristal davranışının gözlendiği sıcaklık aralıklarının bulunması için ısıtma tablalı polarize optik mikroskop kullanarak moleküler ve morfolojik yapılarını araştırmaktır. Aromatik yapılar olarak, PET ile izoftalik asit (IA) ve hidrokinon diasetat (HQ) (hidrokinon diasetat+izoftalik asit, IQ)(PET-IQ sistem) ve PET oligomer ile p-asetoksibenzoik asit (PABA) (PETO- PABA sistem) kullanılmıştır. Isısal çalışmalar PET' in kristal yapısının zincir sırasının gelişi güzel olarak ilerlemesiyle amorf yapıya geçtiğini göstermiştir. Geniş açılı X-ışını çalışmaları da bu gözlemleri desteklemektedir. 0.30 mol oranının üstünde PABA içeren kopolimerlerin sıvı kristal davranış gösterdiği gözlenmiştir. Sıvı kristal sıcaklık aralığı PABA içeriği artıkça 10 °C'den 200 °C'nin üzerine kadar artmaktadır. Diğer taraftan PET-IQ sistemi çok az sıvı kristal davranışı ve erime sıcaklıkları kopolimer kompozisyonları ile birlikte yaklaşık 60 °C'lik değişim gösterdiği gözlenmiştir. !H NMR çalışmalarından anlaşılacağı gibi sentezlenmiş kopolimerler basitçe gelişi güzel yapıdadırlar. Eşit mol oranlarındaki örnekler gelişi güzel yapıdan küçük sapmalar gösterdiği gözlenmiştir, bu da kinetik sebeplerden dolayıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE MOLECULAR AND MORPHOLOGICAL STRUCTURE OF AROMATIC COPOLYESTER BLENDS AND COPOLYMERS NÎSANO?LU, Ersoy M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Erdal BAYRAMLI September 1998 Many aromatic copolyesters are of considerable interest for both, scientific studies and industrial applications due to their attractive properties as fibers and engineering materials. Their ordered fluid phases are forerunners to high-strength high modulus fibers, films and injection-molded articles. The aim of this work is to investigate the molecular and morphological structure of aromatic copolyesters of poly(ethylene terephthalate) (PET) and its oligomer (PETO) by using *H NMR to determine chain sequence, wide-angle X- ray diffraction to find crystallinity and d spacings and optical polarizing hot- stage microscope to find temperature window for liquid crystalline behaviour of copolyesters. Aromatic moieties used are isophthalic acid (IA) and hydroquinone diacetate (HQ) (hydroquinonediacetate+Isophthalic acid, IQ) with HIPET (PET-IQ system) and p-acetoxybenzoic acid (PABA) with PETO (PETO- PABA system). Thermal studies indicate that the crystalline structure of PET is replaced by an amorphous structure as the randomization of the chain sequence progresses. WAXD studies also confirm this observation. PABA containing copolymers show liquid crystalline (LC) behavior above 0.30 mole ratio. The LC temperature window increases from 10 °C to above 200 °C as PABA content increases. On the other hand, PET-IQ system shows trace amount of LC like behavior and the melting temperatures show about 60 °C difference with the composition of the copolymer. The copolymers synthesized are basically random in structure as deduced from !H NMR studies. The equal mole fraction samples show small deviation from random structure believed to be due to kinetic reasons.