İlahi dinlerde ahir zaman ve kıyamet
The end times and the judgement day
- Tez No: 395840
- Danışmanlar: PROF. DR. NASUH GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Kitab-ı Mukaddes, Hadis, Kıyamet, Kıyamet Alametleri, Ahir zaman, Quran, The Old and New Testament, Hadith, The Judgement Day, The signs of Judgement Day
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
“İlahi Dinlerde Ahir Zaman ve Kıyamet”isimli çalışmada ahir zaman inancının ve kıyamet alametlerinin ilahi dinler arasındaki benzerlik ve farklılıkları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Kitab-ı Mukaddes'te ahir zaman ve kıyamet alametleri ile ilgili pek çok söz bulunmaktadır. Kuran'da ise kıyametin varlığına dair birçok ayet olmasına rağmen kıyamet alametleri ile ilgili ayetlere rastlanılmamaktadır. Bununla beraber Kuran'da yer alan bazı ayetler, müfessirlerin bir kısmı tarafından ahir zaman alameti olarak değerlendirilmektedir. Kıyamet alametleri ile ilgili olarak Hz. Peygamber'e isnad edilen pek çok rivayet bulunmaktadır. Yahudi ve Hıristiyan kutsal kitaplarında Kıyamet Günü meydana gelecek olaylarla ilgili olarak ise pek çok rivayet vardır. Yahudilikte, sürgün dönemlerinde gelen peygamberlerin öğretileri, dünyanın sonunun geldiği mesajını içermektedir. Eskatolojik mesajlar, dünyanın sonunun haber vermesinin yanı sıra kıyamet öncesi bir veya birkaç dönemden söz etmektedirler. Hıristiyanlarda ise aynı mesaj önemli bir yere sahiptir. Dünyanın sonuna doğru ilahi kaynaklı bir kurtarıcının gelerek insanları kurtaracağı, kötülüğü, zulmü, adaletsizliği ortadan kaldıracağı inancı hem Hıristiyanlıkta hem de Yahudilikte mevcuttur. Bu kurtarıcı, Yahudi inancına göre Davud soyundan gelecek olan bir kraldır. Hıristiyanlıkta ise kurtarıcı, yeryüzünde bedenleşen, insanların günahı için çarmıha gerilen ve ölüp dirilen Tanrısal bir oğul yani İsa'dır ve inanca göre dünyanın sonunda geri gelecektir. Bu çalışmada Yahudi ve Hıristiyan inancındaki ahir zaman ile İslam inancındaki ahir zaman ve kıyamet konusu karşılaştırılmış farklılık ve benzerlikleri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
At this work which is called“The End Times and The Judgement Day”It is tried to betray the similarities and the differences between The Divine Religions about the belief of The End Times and the signs of Judgement Day. It is found a lot of words about The End Times and The Indicants of Judgement Day in the Bible. But in Quran, although there are a lot of verses of the exist of Judgement Day, It isn't seen any of the verses about the signs of Judgement Day. On the other hand, some verses in the Quran are evaluated as the signs of Judgement Day by some of the commentators. And It is narrated that The Prophet Muhammad had said too many words about the signs of The Judgement Day. There are a lot of words about the events that will happen on The Judgement Day in The Bible of Jew and Christian. In Judaism, the teachings of the prophets who came in the period of Diaspora contain the message of the world's coming to an end. Eschatological messages report the coming of the end of the world also mention about the period of one or more pre-apocalyptic proportions. These messages have an important place in Christians. The belief of a divine origined savior will come towards the end of the world and save the people, eliminate the evil, oppression and the injustice, exists in both Christianity and Judaism. According to the belief of Judaism, this savior is a king who will come from the ancestor of David. In Christianity, the savior is a divine son who came into existence at earth, was crucified for the sins of the people, namely is Jesus. And according to belief he will come back at the end of the world. At this work, It is tried to assigned the similaritier and the diffirencer about The End Times and the subject of The Judgement Day between The Jewish and Christian faith and the Islamic faith.