The ordeal of female genius: Aphra Behn across centuries
Kadın zekasının çilesi: Asırlar içinde Aphra Behn
- Tez No: 395841
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE OKUROĞLU ÖZÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Aphra Behn, kadın yazarların çilesi, çile, belirsizlik, mücadele, Aphra Behn, the agony of women writers, ordeal, obscurity, struggle, fame
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tezin amacı, İngiliz Edebiyat tarihinin ilk profesyonel kadın yazarı olarak kabul edilen Aphra Behn imajını incelemektir. İngiliz kadın yazarlarının öncü unvanını hak ederek kazanmış olan Aphra Behn; mistik varlığı, çelişkili hayat tarzı ve erkek egemen edebiyat dünyasına meydan okuyan sıra dışı eserlere sahip olan önemli bir edebiyatçıdır. İngiliz Edebiyat tarihinin ilk profesyonel kadın yazarı olduğundan, Behn imajı yüzyıllar içerisinde biyografi yazarları, eleştirmenler ve akademisyenler tarafından sorgulanmış, incelenmiş ve tekrar tekrar değerlendirilmiştir. Bir edebiyatçı olarak Behn'in kökeni, yaşam süreci, edebi yetileri ve ajanlık görevi hakkındaki sorular ve yapılan tartışmalar günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Behn imajının gelişimi ve dönüşümü, onun mistik ve enteresan hayatı göz önüne alınarak; çağdaşları, on sekizinci, on dokuzuncu ve yirminci yüzyıl eleştirmenleri, biyografi yazarları ve edebiyatçıların pozitif ve negatif değerlendirmeleriyle, adım adım onun çoktan hak etmiş olduğu üne kavuşmasında nasıl bir rol oynadığının analiz edilmesi üzerinden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis aims to bring out the image of Aphra Behn and her ordeal within centuries, who is accepted as the first professional English woman writer in English Literature. Aphra Behn, who deservedly gained the place of the literary foremother for English women writers, is an important figure with her mystic presence and controversial lifestyle along with her unusual works challenging the male literary world. As the first professional woman writer in the history of English Literature, the image of Behn has been questioned, revised and reassessed by many biographers, critics and scholars throughout centuries. Questions and debates about Behn as a literary figure have been ongoing up until today, including her origin, her background, literary merits and spy role. The development and transformation of the image of Behn is analysed within her mysterious and interesting life, the positive and negative views of her contemporaries, and the eighteenth, nineteenth, and twentieth century critics, biographers and scholars, gradually helping her in gaining her already-deserved fame.