Yazıtlar ışığında Pisidia bölgesi agonları
Pisidian agones in the light of inscriptions
- Tez No: 395844
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Tarih, Ancient Linguistics and Cultures, History
- Anahtar Kelimeler: Agon, Festival, Pisidia, Themis, Yarışma, Agon, Festival, Pisidia, Themis, Competition
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Yunan-Roma dünyasının belki de en önemli dini ve kültürel aktivitesi olan agonistik festivaller düzenlenmeye başladığı ilk günden sona erdiği tarihe kadar popülaritesini korumuş ve Grek-Roma kültür tarihine damga vurmuş bir fenomendir. Hellenistik Dönem öncesinde Yunanlar tarafından başlatılan koloni hareketleri, bir yandan Küçük Asya'da yeni Yunan kentlerin oluşmasına zemin hazırlarken, diğer yandan Hellen kültür öğelerinin ve dininin Küçük Asya kentlerinde yayılmasını sağlamıştır. Büyük İskender'in Asya seferiyle beraber geniş coğrafyalara yayılan Hellen kültürü Anadolu'da giderek kök salmıştır. Bu süreci takiben, önce Yunan halkının yoğunlukta olduğu kentlerde, ardından neredeyse tüm Küçük Asya kentlerinde devrin en önemli dini, kültürel ve sosyal aktivitesi olan agonistik festivaller düzenlemeye başlamıştır. Küçük Asya'nın diğer bölge ve kentlerine nazaran daha geç dönemlerde agonistik festival organize etmeye başlayan Pisidia kentleri, Roma İmparatorluk Çağı'na gelindiğinde potansiyelini ortaya koyarak bu konuda diğer bölge kentleri ile yarışır hale gelmiştir. Üç ana bölümden oluşan bu çalışma kapsamında; bölgenin sosyo-ekonomik, kültürel ve siyasal yapısına ayna tutacak olan agonistik festivaller incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Agonistic festivals are perhaps the most important religious and cultural activity of the Greco-Roman world and have maintained its popularity and are phenomenon that have marked the history of culture since the first day. Prior to the Hellenistic Period, Colonial movements initiated by the Greeks, while preparing the ground for the formation of a new Greek cities in Asia Minor, on the other hand it has led to the spread of Hellenic culture and religious elements of the city in Asia Minor. Helenistic culture, which spread to wide geographical with Alexander the Great's Asia campaign, increasingly rooted in Anatolia. Following this process, agonistic festivals, which were the most important religious city, the cultural and social activity of the era, began to organize firstly in the cities where compose of most of of the Greek people, then in almost all cities of the Asia minor. Compared to other parts of Asia, Pisidian cities start to organize agonistic festival in the later periods and when reached to the Roman Imperial Period, it becomes competing with the rest of the city by revealing its potential in this regard. Three main parts consists of in the scope of this study agonistic festivals which illuminate to the socio-economic, cultural and political structure of the region were examined.