Güney anadolu kentlerinde gymnasion olgusu
Gymnasion case in south anatolian cities
- Tez No: 749650
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY GÖKALP ÖZDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Ancient Linguistics and Cultures
- Anahtar Kelimeler: gymnasion, gymnasiarkhos, leiturgia, Pisidia, Kilikia, Lykia, Pamphylia, hamam-gymnasion, güney anadolu kentlerinde gymnasiarhos olgusu, gymnasion, gymnasiarkhos, Lycia, Pamphylia, Pisidia, Kilikia, bathgymnasion, Anatolian cities, the phenomenon of gymnasion, Gymnasion case, South Anatolian cities
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bir kentin demirbaşlarından biri olan gymnasion'lar sadece antrenman alanı değildir. Gymnasion bedensel eğitimin yanında ruhani eğitimin de sağlandığı bir mekandır ve yurttaşlık bilincinin temeli gymnasion'da atılmaktadır. Girit ve Sparta kökenli olduğu düşünülen gymnasion'un yönetimi gymnasiarkhos tarafından yapılmaktaydı ve gymnasiarkhos, gymnasion'a yüklü miktarda bağış yapmıştır ancak bu bağışları sadece kente faydalı olmak için değil aynı zamanda şöhret elde etmek amacıyla yapmıştır. Zeytinyağı gymnasion için çok önemliydi ve gymnasiarkhos hem dini ritüeller hem de spor karşılaşmalarındaki zeytinyağı masraflarını karşılıyordu. Gymnasiarkhos İ.Ö 5. ve 4.yy civarında bir yıllığına yerine getirilen bir leiturgia idi ancak İ.Ö 4.yy sonrasında devamlı olarak görev alınabilen bir memuriyet halini almakla kalmamış, aynı zamanda daha sonraki dönemlerde de kalıcı gymnasiarkhia şeklini almıştır. Gymnasion, Roma Dönemi'nde şekil değiştirerek hamam-gymnasion şeklini almıştır. Bu çalışmada Anadolu'nun güney bölgelerinde gymnasion olgusu yazıtlar ışığında incelenecektir. Epigrafik ve nümizmatik değerlendirme ile Lykia, Pisidia ve Kilikia bölgelerinde gymnasion olgusu ve gymnasion kategorileri, gymnasiarkhos'ların göreve geliş şekilleri, görevleri sırasındaki faaliyetleri, eikon ve çeşitli hediyelerle onurlandırılmaları, kadın gymnasiarkhos'lar ve daimî gymnasiarkhia olgusu yazıtlar eşliğinde incelenecektir. Katalog bölümünde Lykia, Pamphylia Pisidia, Kilikia bölgelerinden yazıtlar çevirilerek gymnasion olgusuna ışık tutulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Gymnasion case in South Anatolian cities is based on both an abstract and a concrete ground. Gymnasion is most important place that are not just training grounds. Gymnasion is a place where spiritual education is provided as well as physical education, and the foundation of civic consciousness is laid in the gymnasion. The management of the gymnasion which is thought to be of Cretan and Spartan origin, was managed by gymnasiarkhos. Gymnasiarkhos made a large donation to the gymnasion, but he made these donations not only to be useful to the city but also to gain fame. Olive oil was very important for the gymnasion, and gymnasiarkhos covered the expenses of olive oil for both religious rituals and sports events. Gymnasiarkhos was a leiturgia performed for a year in the 5th and 4th centuries BC, but after the 4th century BC, it took the form of a permanent gymnasiarkhia in later periods. The gymnasion changed shape during the Roman Period and took the form of a bath-gymnasion. In this study, the phenomenon of gymnasion in the southern regions of Anatolia will be examined in the light of inscriptions. With epigraphic and numismatic evaluation, the phenomenon of gymnasion and gymnasion categories in Lycia, Pisidia and Cilicia, the way the gymnasiarkhos came to office, their activities during their duties, their honoring with eikon and various gifts, the female gymnasiarkhos and the permanent gymnasiarkhia phenomenon will be examined with inscriptions. In the catalog section, inscriptions from Lycia, Pamphylia, Pisidia, and Kilikia will be translated and the phenomenon of gymnasion will be tried to light on.