Hastanede kadın çalışanlara yönelik psikolojik yıldırma (mobbing) ve iş tatminine etkisi: Isparta ilinde bir uygulama
Pyschological harassment (mobbing) towards working women in hospitals and it's impact on job satisfaction: A study conducted in Isparta
- Tez No: 395948
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYGEN OKSAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik yıldırma, İş tatmini, Tatminsizlik, Sağlık sektörü, Psychological Harassment (Mobbing), Job Satisfaction, Health Sector
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu tez çalışması kapsamında sağlık sektörü kadın çalışanlarına yönelik psikolojik yıldırma ve iş tatminine etkisinin incelenmesi hedeflenmiştir. Araştırma Isparta il merkezindeki kamu ve özel hastanelerde çalışan kadınları kapsamaktadır. Veri toplama işlemi üç bölümden ve toplam 80 sorudan oluşan bir anket aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Anketin ilk kısmı Heinz Leymann'ın“Mobbing Ölçeği,”ikinci kısım Paul Spector'ın“İş Tatmin Ölçeği”ve son kısım da demografik sorulardan oluşmaktadır. Toplam 251 kadın çalışanın katılımıyla gerçekleştirilen araştırma kapsamında ilk önce çalışanların psikolojik yıldırma ve iş tatmini konusundaki görüşleri irdelenmiştir. Daha sonra demografik verilerin psikolojik yıldırma ve iş tatmini üzerine olan etkileri incelenmiştir. Analizler sonucunda sağlık çalışanlarının iş tatmini düzeylerinin yüksek seviyede olduğu, mobbing seviyelerinin ise düşük seviyede olduğu anlaşılmıştır. Araştırma sonucunda ortaya çıkan bir diğer önemli sonuç ise sağlık çalışanlarının haftalık toplam çalışma süresinin ve eğitim durumlarının mobbing davranışına uğramasında etkili olduğu ve sağlık çalışanlarının haftalık toplam çalışma süresinin, aylık nöbet sayısının ve eğitim durumlarının da iş tatmininde etkili olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra psikolojik yıldırma ve iş tatmini arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how psychological harassment (mobbing) influences job satisfaction in the context of working women in heath sector. It involves the women employed in state and private hospitals in Isparta. Data have been collected using a questionnaire composed of 80 questions which includes respectively the questions regarding Heinz Leymann's“Mobbing Scale,”Paul Spector's“Job Satisfaction Scale”and some demographical questions. This study involves 251 working women and starts analyzing and evaluating the ideas and perceptions of those women about psychological harassment (mobbing) and job satisfaction. This is then followed by the examination of the relationship between demographics and psychological harassment (mobbing) and job satisfaction. The results have revealed that demographics play a role in psychological harassment (mobbing). Furthermore, the ownership of the hospitals is an important parameter and depending on it the levels of psychological harassment (mobbing) and job satisfaction experienced by working women in health sector change significantly.