Karizmatik liderlik davranışlarının iş performansına etkisinde iştatmininin aracılık rolü
Mediator role of job satisfaction on the relation between charismatic leadership behaviors and work performance
- Tez No: 395947
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK ÜNAL
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Karizmatik liderlik, iş tatmini, iş performansı, ortaokul öğretmenleri, Charismatic leadership, job satisfaction, work performance, secondary school teachers
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 214
Özet
Çalışanın işini ne düzeyde başardığını ifade eden performansın artırılması insan kaynaklarının önemli konularından biridir. İş tatmini ise yapılan işin özellikleri ile çalışan beklentilerinin uyumluluğu sonucunda ortaya çıkan mutluluktur. Karizmatik lider, sahip olduğu liderlik özellikleri ile çalışan performansının artmasında iş tatmininden destek almaktadır. Karizmatik liderlik boyutlarının iş performansına olan katkısı liderlik özelliklerinin önemini ortaya koymaktadır. Bu çalışmada; karizmatik liderliğin iş performansı üzerindeki etkisinde iş tatmininin aracılık rolü araştırılmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara'da faaliyet gösteren özel ortaokulların eğitimcileri oluşturmaktadır. Araştırma yöntemi olarak nicel araştırma türlerinden tarama yöntemi ve veri toplama aracı olarak da anket kullanılmıştır. Ankette demografik bilgiler, Conger ve Kanungo'nun Karizmatik Liderlik Ölçeği, Kirkman ve Rosen'in İş Performansı Ölçeği ve Minnesota İş Tatmini ölçeği yer almaktadır. Anketler basılı form halinde 328 eğitim çalışana uygulanmıştır. Veri analiz yöntemleri olarak tanımlayıcı istatistikler, Spearman korelasyonu, regresyon analizi, Mann Whitney-U, Kruskall Whallis Spearman korelasyonu kullanıldı. İş tatmininin aracı değişken rolünün tespitinde hiyerarşik çoklu regresyon analizinden yararlanılmıştır. İş tatmininin aracı değişkenlik rolünün anlamlılığı ise Sobel testi ile teyit edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre içsel iş tatmini, karizmatik liderliğin statükoyu korumama, vizyon, çevreye duyarlılık ve üye ihtiyaçlarına duyarlılık boyutları ile iş performansı arasındaki ilişkide aracı değişken etkisine sahiptir. Dışsal iş tatmini ise karizmatik liderliğin vizyon, çevreye duyarlılık, üye ihtiyaçlarına duyarlılık boyutları ile iş performansı arasındaki ilişkide aracı değişken etkisine sahiptir.
Özet (Çeviri)
Increasing the performance, which means that in what level the employees are successful, is one of the important issues of human resources. Job satisfaction is the happiness, which comes out with the harmony between specialties of work and employees' expectations. A charismatic leader takes support from job satisfaction with his/her own leadership specialties to increase the performance of employees. The contribution of charismatic leadership's dimensions to work performance shows the importance of leadership behaviors. In this study, mediator role of job satisfaction on charismatic leadership's effect on work performance was researched. Survey method of quantitative research with questionnaires for data collection was used. The questionnaire is composed of questions related with demographic importations, charismatic leadership scale of Conger and Kanungo, work performance scale of Kirkman ve Rosen and Minnesota job satisfaction questionnaire. Printed forms of questionnaires were applied to 328 education employees. Descriptive statistics, Spearman correlation, regression analysis, Mann Whitney- U, Kruskall Whallis were used as data analysis methods. Hierarchical multiple regression analysis was used to identify the mediator variable role of job satisfaction. Significance of the mediating variable was confirmed with Sobel test. According to the results, internal job satisfaction has mediator role on the relationship between charismatic leadership dimensions;“not maintain the status quo”,“vision”,“environmental sensitivity”,“sensitivity to member needs, and work performance. External job satisfaction has mediator role on the relationship between charismatic leadership dimensions; ”vision“, ”environmental sensitivity“ and ”sensitivity to member needs", and work performance.