Kırsal turizmin kırsal kalkınmaya etkisi: Şirince örneği
The effect of rural tourism on rural development: The case of Şi̇ri̇nce
- Tez No: 395950
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR GÖVDERE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şirince Köyü, Kırsal Turizm, Kırsal Kalkınma, Nitel Araştırma
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Araştırmada bölgenin kırsal turizm açısından sahip olduğu arz kaynaklarının tespit edilmesi, mevcut turistik talebin belirlenmesi, bölgenin kalkınabilmesi için kırsal turizmin bir alternatif olarak sunulması, kırsal yaşam biçiminin ve geleneksel yaşam tarzının korunması, kırsal turizmle birlikte göçün nasıl değiştiği bulgularına ulaşmak amaçlanmaktadır. Araştırmada nitel araştırma tekniklerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. İlgili paydaşlarla ve rastgele örnekleme yöntemiyle mülakat yapılmıştır. Yerel halk, işletmeler ve konaklama hizmeti veren otel ve pansiyonlarla toplam 30 görüşme gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular göre, sit koruma alanı kapsamında olması nedeniyle yeni yerleşimlere izin verilmemesi Şirince'nin günümüze kadar korunup gelmesindeki en önemli etkendir. Kırsal turizmin yörenin kalkınmasında pozitif katkıları olduğu görülmektedir. Söz konusu olumlu katkıların gelecekte de devam edebilmesi için yörenin doğal yapısını bozmadan, kamu kanalıyla bazı yatırımların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly it is aimed to determine supply resources that the region has in terms of rural tourism. Secondly it is tried to determine available demand in tourism. Another objective is to ofter rural tourism as an alternative for improvemet of that region. Lastly it is targeted to protect rural and traditional lifestyles and to have knowledge about how migration is affected on rural tourism. Conducting the research, semi-structured interview method which is one of the qualitative research methods has been utilized. The samples in the research are determined among the population via random simplying method. 30 interviews have been carried out with local inhabitants, businesses, hotels and pensions serving accommodation. According to the data, Şirince has stayed unaffected and untouched till today because of being a protected area and not being permitted to be settled. It is observed that rural tourism has positive effects on improvement of that region. It is required that investments should be made by means of public institutions in order to have lasting positive affects without giving any harm to the natural position of that region. Key Worlds: Şirince Village, Rural Tourism, Rural Development, Qualitative Research.