Ortadoğu'da Türk girişimcilerine yönelik bir uygulama
A practice for Turkish entrepreneurs in the Middle East
- Tez No: 395954
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimci, Girişimcilik Özellikleri, İhracat, Ortadoğu Ülkeleri, Entrepreneur, Entrepreneurship Properties, Exportation, Middle East Countries
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Küreselleşme ile birlikte ülkelerin ticaret hacimleri artış göstermiştir. Bu anlamda uluslararası pazarlara girişi etkileyen bir takım faktörler söz konusudur. Bu faktörlerden bir tanesi de girişimci ve girişimcilerin özellikleridir. Bu çalışmada, Türkiye dış ticaretinde (ihracat- ithalat) ortak kültürel ve tarihi bağları olarak seçilmiş Ortadoğu ülkeleriyle (Birleşik Arap Emirlikleri) ticaretinin yapısı analiz edilmiş ve girişimcilik özellikleri ile bağdaştırılarak ele alınmıştır. Girişimcilerin kişilik özellikleri ile ihracat yapma faaliyetleri arasında önemli bir ilişki söz konusudur. Bu yönde kişinin girişimcilik özelliklerinin artması ihracata olumlu yönde katkı sağlamakta ve ihracatta karşılaşılan sorunları en aza indirgemektedir. Özellikle proaktiflik, yenilikçilik ve risk alma özellikleri girişimcinin ihracat yapma nedenlerini etkilemekte ve daha az sorunla karşılaşmasına olanak tanımaktadır. Çalışma başta Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere, Ortadoğu ülkelerine ihracat yapan işletmeler üzerinde yapılmıştır. Türkiye'de ki girişimcilerin kişilik özellikleri de dikkate alınarak, ihracat yapma özellikleri ve girişimci özellikleri bir arada düşünülüp araştırma formu bu yönde hazırlanmıştır. Yenilikçilik, risk alma ve proaktiflik açısından bakıldığında bu girişimcilerin ihracat yapma yönelimlerinin daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Country's commercial volume increased with globalization. At this meaning, there are some factors, which are effected the entering internetional marketing. One of these factors is entrepreneur and their specifications. In this working Turkey's external trade (imports-exports) and with having common cultural - historical bonds with Middle East Countries (Arab Emirates) is analysed. Also connected with entreprenuer specifications deadled. There are important relationship between entrepreneurs personality specifications and exports activities. In this side when person's entrpreneur specifications increase, make positive affect on exports and decrease the level of problems which is faced. Especially proactive, innovation and take risk specifications effect the entrepreneur's exports reasons and make oppurtinity to face less problems. This thesis is made for companies which export to first of the united Arab Emirates and Middle East Country's. This searching report is based on Turkey's Entrepreneurs' personal specifications, exports and entreprenuers' specifications. When it is looked innovation, taking risk and perspective of proactive on this side, these entrepreneurs' are exporting directions getting more.