Bir dini grup üzerine sosyolojik araştırma: Galibiler - Antalya
An soci̇ologi̇cal research of a religious group: Gali̇bi̇ler - Antalya
- Tez No: 396032
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, tarikat, Galip Kuşçuoğlu, Galibi, Rufai, zikir, Mysticism, religious order, Galip Kuşçuoğlu, Galibi, Rufai, zikir
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bir Dini Grup Üzerine Sosyolojik Araştırma (Galibiler-Antalya) adlı bu çalışmada Galibi tarikatının dini inançları, dini pratikleri, Müslümanlık hakkındaki düşünceleri, kurucunun yazdığı kitaplar ve yapılan görüşmeler sonucunda temel inançsal dinamiklerini anlamaya çalıştık. Tasavvuf ortamında yaşayan Galip Hasan Kuşçuoğlu, 1993 yılında Kadirilik ve Rufailik geleneğinden gelmiş ve yeni bir kol olan Galibiliği kurmuştur. Allah'a inanan herkesin Müslüman olduğuna dair bir inanışa sahiptir. Bu araştırmada, ''Kendilerini nasıl ifade ediyorlar?'', ''Müslümanlığı nasıl algılıyorlar?'', ''Nasıl uyguluyorlar?'', ''Farklı olan görüşleri nelerdir?'', ''Grup içi dinamikleri nelerdir?'' gibi pek çok soruya yanıt aramaktayız. Bu çalışma esas itibari ile din sosyolojisi çalışmasıdır.
Özet (Çeviri)
This study, named as An Sociological Research of a Religious Group (Galibiler-Antalya), tried to understand the religious beliefs of Galibi sect, religious practices, their thoughts about Islam, the books written by the founder and the basic spiritual dynamics as a result of the interviews. Galip Hasan Kuşcuoğlu lived in an Sufism environment, has established a new branch Galibilig which comes from Qadiriyya and Rufai tradition in 1993.He has a belief that everyone is a Muslim who believes in God. In this study, we are looking for the answers to many questions like 'How do they express themselves?' ',' 'How they perceive Islam?', 'How do they apply?', 'What are the different views?', 'What are their group dynamics?' Essentially, this work is a sociology of religion.