Orta yaş bireylerde dindarlık ve mutluluk ilişkisi: Denizli örneği
The relationship between religiosity and happiness of middle age: Denizli sample
- Tez No: 396038
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CERTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Dindarlık, mutluluk, dindarlık ve mutluluk ilişkisi, Religiosity, Happiness, Relationship between Religiosity and Happiness
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Araştırmamızın amacı, orta yaş dönemi bireylerde dindarlık ve mutluluk düzeylerinin bağımsız değişkenler aracılığıyla incelenmesi ve aralarındaki ilişkinin tespit edilerek açıklanmasıdır. Araştırmamız, 2012 yılında Denizli il merkezinde yaşayan ve 40- 60 yaş grubunda yer alan orta yaş dönemindeki 384 birey üzerinde yapılmıştır. Araştırmamızda bireylerin dindarlık ve mutluluk düzeyleri üzerinde etkili olduğu düşünülen cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, gelir düzeyi, medenî durum, meslek, sağlık durumu olmak üzere yedi bağımsız değişken ele alınmıştır. Araştırmada bağımlı değişkenleri oluşturan bireylerin dindarlık ve mutluluk düzeylerini ölçmek için,“Dindarlık Envanteri”ve“Mutluluk Envanteri”kullanılmıştır. Araştırmamız dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümü, araştırmanın amacı, problem ve alt problemler, hipotezler, temel kavramlar, dindarlık ve mutluluk ilişkisi ile ilgili yayın ve araştırmalardan; birinci bölüm, orta yaş dönemindeki bireylerin fiziksel, psikolojik, sosyal özellikleri, orta yaş bunalımı, dinî ve ahlâkî gelişim özellikleri; ikinci bölüm, yöntem ve uygulamalardan; üçüncü bölüm, bulgular ve yorum kısmından oluşmaktadır. Sonuç kısmında ise, araştırmada elde edilen bulgular ile ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre, bireylerin dindarlık düzeylerinin artmasıyla mutluluk düzeyleri artmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study, examining religiosity and happiness levels of individuals in middle age period through variables and explain the relationship between them. Our research covers 384 adults in the the period of middle age (40- 60 years) living in Denizli city center in 2012. In our study, individuals religiosity and happiness levels considered to be effective on gender, age, education level, income level, marital status, occupation, health status are discussed including seven independent variables. To measure the level of religiosity and happiness of individuals constituting the dependent variables in the study,“Religiosity Inventory”and“Happiness Inventory”is used. Our research is divided into four sections. The introduction part consists of the purpose of research, problem and sub-problems, hypotheses, basic concepts, publications and the research on the relationship between religiosity and happiness, the first part consists of the individuals in middle age physical, psychological, social features, mid-life crisis, religious and ethical development features. In the second part consists of the method and the application, the third part consists of findings and comments section. In the conclusion part, it was made a general assessment of the evidence obtained in the research. According to the research, it is increasing happiness levels with increasing levels of individual religiosity.