Orta yetişkinlik dönemi dindarlık ve mutluluk ilişkisi
Middle adulthood relation of religiosity and happiness
- Tez No: 586777
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Orta Yetişkinlik Dönemi, Din, Dindarlık, Mutluluk, Ruh Sağlığı, Middle Adulthood, Religion, Religiosity, Happiness, Mental Health
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, orta yetişkinlik döneminde bulunan bireylerin dindarlık ve mutluluk düzeylerini, bazı bağımsız değişkenler açısından incelemek ve aralarındaki ilişkiyi açıklamak amaçlanmıştır. Araştırma, 2016 yılında Amasya ilinin Merzifon ilçesinde, 35-55 yaş grubunda bulunan ve tesadüfi olarak seçilen 270 yetişkin üzerinde yapılmıştır. Araştırmada bireylerin dindarlık ve mutluluk düzeyleri üzerinde etkili olduğu düşünülen cinsiyet, yaş, medeni durum, meslek grubu, gelir seviyesi, öğrenim durumu ve yerleşim yeri olmak üzere yedi bağımsız değişken ele alınmıştır. Araştırmada bireylerin mutluluk ve dindarlık düzeylerini ölçmek için“Dindarlık Envanteri”ve Mutluluk Envanteri“ ile ”Kişisel Bilgi Anketi“ kullanılmıştır. Araştırma bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın amacı, problem ve alt problemler, hipotezler, temel kavramlar ile ilgili çalışmalar; birinci bölümde orta yetişkinlik döneminin fiziksel, psikolojik, sosyal, dini özellikleri ile dindarlık ve mutluluk ilişkisi; ikinci bölümde yöntem ve uygulama; üçüncü bölümde bulgular ve yorum kısmı bulunmaktadır. Sonuç bölümünde ise, araştırmada elde edilen bulgular ile ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizinde SPSS (Statiscal Package for Social Sciences) paket programı, hipotezlerin test edilmesinde ise varyans analizi (ANOVA- F testi) kullanılmıştır. Sonuçların önemlilik düzeyinde en çok 0,05 hata payı olarak kabul edilmiştir. Araştırmamızın sonunda ”mesleki durum“ , ”öğrenim durumu“ ve ”yerleşim yerinin“ dindarlık düzeyini etkilediği ortaya çıkmıştır. Mutluluk düzeyini ise önemlilik derecesinde etkileyen ”medeni durum" olarak bulunmuştur. Dindarlık ve mutluluk arasındaki ilişkiye bakıldığında ise farkın anlamlılık derecesinde önemli olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the religiosity and happiness levels of the individuals in middle adulthood in terms of some independent variables and to explain the relationship between them. The research was carried out in 2016 in the Merzifon district of Amasya, on 270 adults randomly selected in the age group of 35-55. In the study, seven independent factors such as gender, age, marital status, occupational group, income level, educational status and settlement, which are thought to have an effect on religiousness and happiness levels, are discussed. In order to measure the level of happiness and religiosity of individuals,“The Religiosity Inventory”,“Happiness Inventory”and“Personal Information Questionnaire”were used. The research consists of an introduction and three chapters. At the introduction the aim of the research, problems and sub-problems, hypotheses, basic concepts; in the first chapter, physical, psychological, social, religious and moral characteristics of middle adulthood and relationship between religiosity and happiness; in the second chapter method and application and in the third chapter, findings and comments are discussed. In the conclusion, a general evaluation was made about the findings obtained in the study. The statistical analysis of the data obtained from the study was carried out with the SPSS (Statiscal Package for Social Sciences) package program and the variance analysis (ANOVA-F test) was used to test the hypotheses. At the significance level of the results, a maximum of 0.05 error margin was accepted. At the end of our study, it was revealed that the“occupational status”,“educational status”and“settlement”affected the level of religiousness. It was found that the factor affecting the level of happiness in terms of materiality was“marital status”. And yet , it is observed that regarding the relationship between religiosity and happiness, the significance level of the difference is not significant.