Eşler arası uyum ve dindarlık (Kahramanmaraş örneği)
Harmony between married couples and religiosity (An examples of Kahramanmaras)
  1. Tez No: 489217
  2. Yazar: ZEYNEP SÜMEYYE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL APAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Eşler arası uyum, dindarlık ve evlilikte mutluluk, dini aktivite, Harmony among married couples, religiosity and happiness in marriage, religious activity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Eşler arasında uyum ile ilgili etkili olan değişkenlerden birisi de dindarlıktır. Dindarlık, eş seçiminde ve uyum süreçleri içinde etkili olan önemli bir faktör konumundadır. Çalışmamızda eşler arasında uyum ve dindarlık Kahramanmaraş ili özelinde incelenmiştir. Bu çerçevede çalışmamız“tarama modeli”ile tasarlanmıştır. Araştırmamızın evrenini Kahramanmaraş'ta yaşayan orta yaş dönemi bireyleri oluşturmaktadır. TUİK'ten alınan bilgilere göre çalışmamızın örneklemi, 505.571 kişiyi temsilen 420 kişiden oluşturulmuştur. Veriler, SPSS Statistics 21.0 isimli istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre; evlilikte mutluluk ile ibadet, bilgi, etki alt boyutlarının toplam puanı arasında pozitif ilişki vardır. Evlilikte mutluluk ile dini aktivite puanı arasında kuvvetli bir ilişki vardır. Bunlara ek olarak; evlilikte sorun ile dindarlık envanteri puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yokken; evlilikte sorun ile dini aktivite puanı arasında negatif ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
One of the influential variables about cohesion among married couples is religiosity. Religiosity is an important factor that is effective in choosing a spouse and in the process of adaptation. In our study, harmony and piousness among married couples were examined in Kahramanmaras province. Our work in that context is designed with a“survey model”. The universe of our research is the living middle aged individuals in Kahramanmaras. According to the information received from TUIK, the sample of our study was formed from 420 people representing 505,571 people. Data was analyzed by using SPSS Statistics 21.0 program on the computer. According to the study results; there is a positive relationship between happiness and worship, knowledge, effect sub-dimension in marriage and total score. There can be a strong relation between happiness in marriage and religious activity score. Additionally; there is no statistically significant relationship between marital problem and religiousness inventory scores, but it is negative related to religious activity score.