Kamu hastanelerinde merkezi satın alma, karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri: Sivas - Kayseri - Tokat - Yozgat örneği
Central procurement system of public hospital, the problems and solution proposals: Sivas - Tokat - Yozgat - Kayseri case
- Tez No: 396113
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLAVER TENGİLİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Hastaneler Birliği, Merkezi Satın Alma, Maliyet, Tedarik Zinciri, Public Hospitals Association, Central Purchasing, Cost, Supply Chain
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüzde teknoloji baş döndüren bir hız ile gelişmeye devam ederken her alanda bilgiye erişim hızlanmış ve kolaylaşmış bulunmaktadır. Bu hızlı değişim sürecinde, sağlık hizmetlerinin finansal acıdan kesintisiz sürdürülmesi ve değişime uyumun doğru tercihlerle yapılması büyük önem taşımaktadır. Değişim sürecine uyumun sistemsiz ve gelişigüzel çabalar ile elde edilemeyeceği açıktır. Bu bağlamda Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında teşkilat yapısını 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değiştirmiş ve Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatı üç farklı kuruma ayrılmıştır. Değişen teşkilat yapısının yanında satın alma birimlerinde çalışan personelde ortak bilinç oluşturacak ve tüm çalışanların katkılarını sağlayan bir sistem oluşturulmuştur. Bu çalışmada Sağlık Bakanlığının satın alma maliyetlerini azaltmak ve hastanelerde hizmet standardını sağlamak için 2013 yılı itibari ile uygulamaya konulan Merkezi Satın Alma Sisteminin amacına ulaşıp ulaşmadığını, varsa aksayan yönlerini tespit edilmeye çalışılacak ve Merkezi Satın Alma Sisteminin daha etkin ve faydalı olabilmesi için yapılabilecek çalışmalar hakkında öneriler ortaya konulacaktır. Bu bağlamda yapılan alan çalışmasında Sivas, Kayseri, Tokat, Yozgat illerinde Merkezi Satın Alma birimlerinde çalışan 128 personele anket uygulanarak veri toplanmıştır. Veriler SPSS 15,0 istatistik programı ile farklı istatistiki yöntemler (t testi, çapraz tablolar) kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların uzmanlaşmış personel eksikliği var mı sorusuna verdikleri cevaba baktığımızda 108 (% 84,4) kişinin uzmanlaşmış personel eksikliğini kabul ettiği görülmektedir. Yine katılımcıların Merkezi Satın Alma Sistemi konusunda 5'li likert ölçekli sorularda en çok katıldıkları ifadenin 3,96 (± 1,21) ortalaması ile 1. soru (Merkezi Satın Alma Sistemi maliyetlerin düşürülmesi için gereklidir.) olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, thanks to a dizzying ongoing rapid development of technology, access to information in all areas has accelerated and facilitated. This period of rapid change, maintaining health services uninterrupted financially and making adapt to change with the right choice have great importance. It is obvious that to adapt to the change process cannot be achieved by unsystematic and random efforts. In this context, the Ministry of Health has changed the organizational structure with Decree No. 663 in the scope of the Health Transformation Program, and so Ministry of Health provincial organization is divided into three different institutions. In addition to changing the organization structure, a system that will create public awareness of the staff working in the purchasing departments and allows the contribution of all employees has established. In this study, it is tried to determine whether The Central Purchasing System implemented by the year 2013 Central Order fulfills its purpose or not, and its faulting aspects if necessary to reduce the purchase costs of the Ministry of Health and to ensure service standards in hospitals. Recommendations on possible studies will be also put forth to have more effective and useful Central Procurement System. In the field work done in this context, data of 128 personnel working in the provinces of Central Purchasing unit in Sivas, Kayseri, Tokat and Yozgat were collected through questionnaires. Data were analyzed using different statistical methods (t test, cross-tables) with SPSS 15.0 statistical software. Looking at the participants responses to the questions of having a lack of specialized staff, 108 (84.4%) people seem to accept the lack of specialized personnel. Yet the statement participants most participated in the 5-point Likert scale questions about Central Procurement System seems to be the first question (required for the reduction of Central Procurement System costs) with the average of 3.96 (± 1.21).