Farede siyatik sinir hasarı sonrası aquaporin-1 ekspresyon düzeyinin ölçülmesi
After the sciatic nerve injury in mouse, measurement of the aquaporin-1 expression level
- Tez No: 396204
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİYE BİKEM SÜZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Siyatik Sinir, Aquaporin 1, Dejenerasyon, Rejenerasyon, Sciatic Nerve, Aquaporin 1, Degeneration, Regeneration
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Aquaporin 1 (AQP1)'in merkezi sinir sistemindeki yeri ve homeostasisteki önemi pekçok çalışmada gösterilmiştir. Buna karşın periferik sinir sistemindeki rolü az sayıda çalışmaya konu olmuştur. Çalışmamızda siyatik sinirin sık görülen hasar çeşitlerinden biri olan kesi hasarında, sinirin proksimal, lezyon alanı ve sinirin distal bölümünde hasarın 2., 24. ve 48. saatlerinde AQP1'in lokalizasyonunun ve yoğunluğunun tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda, Mus musculus türü 30 Balb/C fare kullanılmıştır. Denekler, kontrol, sham, kesi olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Kesi grubu 2. postoperatif saat, 24. postoperatif saat, 48. postoperatif saat olmak üzere üç alt gruba ayrılmıştır. Bu gruplarda AQP1 ekspresyon düzeyleri kantitatif olarak analiz edilmiştir. Kesi sonrası sinirin proksimalinde, distalinde ve kesi yerinde AQP1 ekspresyonunda hasarın 2., 24. ve 48. saatlerinde bir artış gözlendi. En bariz artış ise lezyon alanında ve 24. postoperatif saatte gözlendi. Lezyon sonrasında proksimal gövdede daha az oranda AQP1 immunreaktivitesi gözlendi. Buna karşın lezyon alanında çok büyük şiddette, sinirin distal gövdesinde ise sinir travmasını özellikle 24. saatte AQP1 ekspresyonunun artış gösterdiği tespit edildi. Bu bulgular doğrultusunda AQP1 immunreaktivite artışı, artan ağrı ve bunun iletiminde gerçekleşen artmış sinaptik aktiviteyle ilgili olabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
It has been shown that the importance of AQP1 in homeostasis and the place in the central nervous system. On the contrary that, very few studies has been the subject role in the peripheral nervous system. In our study, the cut injury which is commonly seen of the sciatic nevre as one of injury, proximal, lesion area and in the portion of distal of the nevre, detection has been aimed that the localization and density of AQP1 in 2nd, 24th and 48th hours. In our study, Mus musculus type 30 female Balb/ C mice were used. Subjects, divided into three groups as control, sham and incision. Also incision group were divided into three sub-groups 2nd postoperative hour, 24th postoperative hours, 48th postoperative hours. In the groups AQP1 expression levels were analyzed quantitatively. After incision in the proximal, the incision and distal of the nerve an increase in the expression of AQP1 at 2nd, 24th and 48th hours of the damage was observed. The most obvious increase was observed in the lesion area of nerve and 24 th postoperative hours. After a lesion in the proximal body to a lesser extent AQP1 immunoreactivity was observed. In contrast, increased expression of AQP1 in lesion area by very large intensity and post injury in 24th hour in body distal of nevre have been identified. According to these findings, the increased AQP1 immunoreactivity could be related to increased pain and the increased synaptic activity realized in the transmission.