Kronik tik bozukluğu ve tourette sendromu tanısı konan çocuk ve ergenlerde regulatuar T hücre düzeyleri ve semptom alevlenmeleri ile ilişkisinin incelenmesi
Regulatory T cell levels and its association with symptom exacerbation in child and adolescents diagnosed with tic disorders
  1. Tez No: 396279
  2. Yazar: ZEYNEP GÜLÇİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY MEHMET ZEYNEL KARABEKİROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Tourette Sendromu, Kronik Tik Bozukluğu, regulatuar T lenfosit, Tourette Syndrome, Chronic Tic Disorder, Regulatory T cell
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Tourette sendromu (TS) ve kronik tik bozukluğu (KTB) etyolojisinde immün sistemin rolü son zamanlarda aydınlatılmaya çalışılan bir araştırma alanıdır. Otoimmün hastalıklara benzer şekilde tiklerin immün tolerans süreçlerindeki bozulmalar ile ilişkili olarak ortaya çıktığına inanılmaktadır. Bu çalışmada TS veya KTB olan çocuk ve ergenlerde flow-sitometri ile regulatuar T (Treg) hücreleri değerlendirerek sağlıklı kontroller ile karşılaştırılması ve semptom alevlenmeleri ile Treg hücre ilişkisini inceleyerek, TS ve KTB etiyolojisinde immün sistemin rolünün aydınlatılmasına katkıda bulunulması amaçlanmaktadır. Metod: Çalışmaya DSM-IV'e göre TS veya KTB tanısı almış, bilinen herhangi bir kronik hastalığı olmayan 48 çocuk ve ergen ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş bilinen herhangi bir kronik ve psikiyatrik hastalığı olmayan 24 sağlıklı çocuk ve ergen alınmış, katılımcılardan alınan kan örneklerinden hemogram, ASO, T-lenfosit, T-helper, T-sitotoksik ve CD4+CD25+CD127- Treg hücreler değerlendirilmiştir. TS/KTB tanısı almış 48 çocuk ve ergen 6 ay süreyle aylık görüşmelerle takip edilerek semptom alevlenmesi tespit edilen olgulardan alınan kan örnekleri ile ölçümler tekrarlanmıştır. Bulgular: TS/KTB grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre T-helper'a göre CD4+CD25+CD127- Treg yüzdesi anlamlı yüksek, lenfosit sayısı, T-lenfosit sayı ve yüzdesi, T-helper sayı ve yüzdesi anlamlı düşük bulunmuştur. İki grup arasında beyaz küre, ASO, T-sitotoksik sayı ve yüzdesi, CD4+CD25+CD127- Treg absolü sayısı ve lenfosite göre CD4+CD25+CD127- Treg yüzdesi, hemoglobin, trombosit değerleri açısından fark bulunmamıştır. Semptom alevlenmesinin hemogram, ASO, T-lenfosit, T-helper, T-sitotoksik ve CD4+CD25+CD127- Treg hücre değerleri üzerine anlamlı etkisinin olmadığı görülmüştür. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, TS/KTB olgularında sağlıklı kontrollere göre immün sistem değişiklikleri olduğunu göstermiştir. Bu bulguların daha geniş örneklemler ile tekrarlanmasına ve söz konusu immün değişikliklerin tiklere yatkınlık yaratan bir faktör olarak mı yoksa tiklere yol açan ortak patolojinin bir sonucu olarak mı ortaya çıktığının aydınlatılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The role of immune system in the etiology of Tourette syndrome (TS) and chronic tic disorder (CTD) is a research area recently attempted to clarify. Similar to autoimmune diseases, tics are believed to be associated with deterioration in immune tolerance process. In this study, we aimed to evaluate the regulatory T (Treg) cells in children and adolescents with TS or CTD by flowcytometry and to compare them with healthy controls and also to contribute to the elucidation of the role of the immune system in the etiology of TS and CTD by examining the relationship between symptom exacerbations and Treg cells. Method: Forty-eight children and adolescents without any chronic diseases diagnosed with TS or CTD according to DSM-IV criteria and 24 healthy controls without any chronic and psychiatric diseases matched for age and sex were included to the study. Hemogram, ASO, T-lymphocyte, T-helper, T-cytotoxic and CD4+CD25+CD127- Treg cells were evaluated in the blood samples collected from the participants. Forty-eight children and adolescents diagnosed with TS/CTD were followed up for 6 months with monthly meetings and measurements in the blood samples were repeated in the patients with symptom exacerbation. Results: The ratio of CD4+CD25+CD127- Treg to T-helper was higher significantly; the number of lymphocytes, the number and the percentage of T-lymphocyte and T-helper was lower significantly in TS/CTD group compared with the control group. White blood count, ASO, the number and the percentage of T-cytotoxic, the absolute number of CD4+CD25+CD127- Treg, the ratio of CD4+CD25+CD127- Treg to the lymphocyte, hemoglobin and platelet count did not differ between the groups. The symptom exacerbation didn't have any significant effect on hemogram, ASO, T-lymphocyte, T-helper, T-cytotoxic and CD4+CD25+CD127- Treg cells. Conclusion: This study has shown that the patients with TS/CTD have some immune system changes compared to healthy controls. These findings need to be repeated with larger samples and the question whether these immune changes emerge as a predisposing factor causing tics or they emerge as a result of the common pathology causing tics should be understood.