Experimental and theoretical analysis of box like plate structures
- Tez No: 3963
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Y. SAMİM ÜNLÜSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kutu şeklinde yapılar, devingenlik analizi, ses üretimi ve yayınımı, dinamik analiz. -vı, Box like structures, mobility analysis, sound generation and radiation, dynamic analysis. -IV
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET DİKDÖRTGEN PLAKLARDAN OLUŞAN KÜTÜ ŞEKLİNDE YAPILARIN DİNAMİK DAVRANIŞLARININ DENEYSEL VE KURAMSAL İNCELENMESİ KOPUZ, Sadi Yüksek Lisans Tezi, Makina Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Y. Samim Ünlü soy Haziran 1988, 127 sahife Bu çalışmada, dikdörtgen çelik plaklardan oluşan karşılıklı iki yüzü açık kutu şeklinde yapıların dinamik davranışı incelenmekte dir. İnceleme, deneysel ve kuramsal sonuçlar üzerinde yapılmış ve kullanılan kuramsal yöntemin uygulanabilirliği tartışılmıştır. Dikdörtgen çelik plaklardan oluşan karşılıklı iki yüzü açık iki kutu, serbest sınır koşulları altında ve 20-100 Hz frekans aralığında, elektromanyetik bir titreştirici kullanılarak harmonik noktasal bir kuvvetle uyarılmıştır. Serbest sınır koşulları, kutuları çok düşük direngenlikli elastik elemanlarla asarak sağlanmıştır. Deneylerde, kutular üç ayrı üç değişik durumda asılmış ve her kutu için iki ayrı uyarı noktası kullanılmıştır. Deneysel devirgenlik eğrileri, sonlu elemanlar ve titreşim biçimlerinin süperpozisyonu yöntemlerinin kullanıldığı bir bilgisayar programı ile elde edilen kuramsal eğrilerle karşılaştırılmıştır. Deneyler sırasında kutuların içinde oluşan gürültü düzeyleri de, kutu içine konumlanan bir mikrofon yardımıyla ölçümler yapılarak belirlenmiştir. Bu ölçümler, kutuların içinde oluşan ses basınç düzeylerini hesaplayacak şekilde genişletilmiş ve geliştirilmiş bir bilgisayar programından elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. -v-Denenen iki kutu arasında ölçülen ses basınç düzeyleri arasında çok belirgin farklılıklar gözlenmiş ve nedenleri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL AND THEORETICAL ANALYSIS OF BOX LIKE PLATE STRUCTURES KOPUZ, Sadi M.S. in Mechanical Eng. Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Y. Samim Ünlü soy June 1988, 127 pages Dynamic behaviour of open ended box like structures built-up from rectangular plates are analyzed in this study. The analysis is performed experimentally and theoretically, and the applicability of the theoretical method is discussed. Two open ended boxes made-up from rectangular steel plates are excited by a harmonic point force using an electromagnetic vibrator under free boundary conditions within the 20-100 Hz frequency range. The free boundary conditions are simulated by suspending the boxes by very soft elastic springs. The boxes are suspended in three different configurations and two different excitation points are applied for each box during the experiments. The experimental mobility curves are compared with the theoretical results obtained from a computer program in which Finite Element and Mode Superposition methods are used. The noise levels generated inside the boxes are also measured by a microphone placed at a specified point inside the box. These measurements are compared with those obtained theoretically by the computer program which is extended and modified to calculate the sound pressure levels inside the boxes. Appreciable differences are -iii-observed in the sound pressure levels of the two boxes tested, and the reasons are discussed.