Sedimentary charecteristics of a neogene gravel deposit, in Yukarı Yurtçu area, Ankara
Neojene çakıl deposunun sedimanter özellikleri, Yukarı Yurtçu bölgesi, Ankara
- Tez No: 3964
- Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN NORMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Neogene, Ankara, gravel deposit, grain size, paleocurrent, debris flow. xv
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZET NEOJENE ÇAKIL DEPOSUNUN SEDİMANTER ÖZELLİKLERİ, YUKARI YURTÇU BÖLGESİ, ANKARA ÜÇLER, İlker Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Teoman Norman Haziran 1988, 150 sayfa Ankara'nın 30 km güneybatısında bulunan çakıl deposundan alınan sediman örnekleri incelenmiştir. Sedimanların çakıl ve kum fraksiyonlarında tane boyu dağılımının bulunması için direkt ölçme ve eleme metodları kullanılmıştır. Tane boyu parametlerinin birbirlerine göre olan ilişkileri dağılım diyagramları yapılarak tartışılmıştır. İncelenen sedimanların tane boyu çakıldan kile kadar değişir; ancak, çakıllar çoğunluktadır. Sedimanlar kötü boylanmalı olup artı yönde yamukluk göstermekte ve çoğunlukla tablamsıdır.. Üst seviyelerde tane boyunda bir küçülme görülmektedir. Kötü boylanma, iç tabakalanma olmayışı kaba tanelerin ince taneli hamur içerisinde yüzer durumda olmaları, çakıl deposunun önemli özelliklerindendir. Deponun gözlemlenen dokusal özellikleri bu deponun bir kütle akıntısı sonucunda oluştuğunu belirtmektedir. C-M diyagramları“taban yükü”şeklinde bir taşınmayı göstermektedir. Tanelerin bir kısmı yuvarlanma, bir kısmı ise askı halinde taşınmışlardır. Paleoakıntı analizleri sedimanların kuzeyden güneye doğru taşındıklarını göstermektedir. Çakıl deposu muhtemelen küçük bir vadide akan bir debris akıntısı tarafından oluşturulmuştur. Anahtar kelimeler : Neojen, Ankara, çakıl deposu, tane boyu, paleoakıntı, debris akıntısı. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEDIMENTARY CHARACTERISTICS OF A NEOGENE GRAVEL DEPOSIT, IN YUKARI YURTÇU AREA, ANKARA ÜÇLER, İlker M.S. in Geological Engineering Supervisor : Prof.Dr. Teoman Norman June 1980, 150 Pages Sediment samples from the gravel deposit located 30 km southwest of Ankara have been studied. Direct measurement and sieve analysis methods are used to find the grain size distribution of gravel and sand fractions of the sediments. Major grain size parameters have been presented and compared with each other. Scatter diagrams of grain size parameters have been constructed for search of possible relationships. Grain size ranges from gravel to mud, however, studied samples indicate a dominance of gravel size clasts in the deposit. Sediments studied are poorly sorted, positively skewed and platykurtic. Fining upward sequence is observed at several places. Very poor sorting, lack of internal stratification and support of larger clasts in a finer grained matrix are the common features of the deposit. The observations based on textural mcharacteristics of the deposit indicate an emplacement as a result of mass movement. C-M diagrams suggest a“bed load”transportation. Grains have been transported by rolling and suspension. Paleocurrent analyses indicate that the sediments are transported from north to south. The gravel deposit formed possibly as a result of a debris flow confined to a small valley.