Nanopartiküllerin fare testis dokusunda endoplazmik retikulum stresi üzerine olan etkileri
Effects of nanoparticles on endoplazmic reticulum stress in mouse testis tissue
- Tez No: 396356
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Moleküler Tıp, Histology and Embryology, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Endoplazmik retikulum stresi, nanopartikül, testis, Endoplasmic reticulum stress, nanoparticles, testis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Nanopartiküller nano boyutlarından ve fonksiyonel özelliklerinden dolayı, başta tıp olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadırlar. Çalışmamızda gümüş ve titanyum dioksit nanopartiküllerinin erkek farelerde, üreme sistemine olan toksik etki mekanizmalarını incelemek için spermatolojik analizler yapılması ve endoplazmik retikulum stresi üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Deneyler in vivo olarak Balb-c erkek fareler üzerinde gerçekleştirildi. Uygulama sonrası nanopartiküllerin testilerdeki varlığı, İndüktif Eşleşmiş Plazma-Optik Emisyon Spektrometresi (ICP-OES) cihazı ile belirlendi. Nanopartiküllerin fare testisi dokusuna etkisini göstermek için spermatolojik analizler yapıldı. ER stres belirteci XBP-1s gen ekspresyon seviyesi Real time-PCR kullanılarak belirlendi. Bulgular: ICP- OES cihazı elde edilen sonuçlar, intravenouz olarak uygulanan nanopartiküllerin, testislere geçtiğini göstermiştir. Yapılan spermatolojik analizler sonucu nanopartiküllerin sperm parametrelerine etki gösterdiği ortaya konmuştur. PCR sonuçları XBP-1s geninin ekspresyon seviyesinin, kontrole göre Ag NPs(10 mg/kg) ve TiO2 NPs(5 mg/kg) gruplarda test edilen konsantrasyonlarda arttığı ortaya konmuştur. Sonuç: Spermatolojik analizler ve gerçek-zamanlı PCR sonuçlarına ve göre, Ag ve TiO2 nanopartiküllerinin sperm parametrelerini etkilediği ve Er stres geni olan XBP-1s'in ekspresyonuna neden olarak fare testislerinde toksik etki oluşturduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Nanoparticules because of their functionalities and nano size, are used in many areas especially in medicine. In our work to research nanoparticules toxic effect mechanism on male mice fertility, active ingredient will be applied to male mice for reproductive toxicologic assessment. Possible damages will be researched by sperm analysis and effects of the stress on endoplasmic reticulum will be revealed. Materials and Methods: Experiments were performed on Balb-c male mice models in vivo. The presence of the nanoparticles in the testes was analysed by using ICP OES. For the revealing of toxic effect, spermatological changes in tissues were analyzed. For the determination of ER stress, mRNA levels of the ER stres related proteins XBP-1s were analyzed by using real-time polymerase chain reaction (RT-PCR). Results: The results from ICP OES spectrophotometer showed that intravenously-applied nanoparticles passed into testes. The real time-PCR results elucidated that expression leves of XBP-1s genes significantly increased at the tested concentrations of Ag NPs(10 mg/kg) and TiO2 NPs(5 mg/kg) compared to their respective controls. Conclusion: According to real time-PCR results and spermatological parameters, it was seen that Ag and TiO2 nanoparticles formed toxic effect in mice testes by causing overexpression of ER-stress gene.