Titanyum dioksit içeren katı lipit nanopartiküllerinin hazırlanması ve in vitro değerlendirilmesi
The preparation and in vitro evaluation of titanium dioxide incorporated solid lipid nanoparticles
  1. Tez No: 124025
  2. Yazar: EBRU CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. E. YASEMİN YAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Katı Lipit Nanopartiküller (SLN), Titanyum Dioksit, TransporeT Test, Sun To SeeT Test
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Güneşten koruyucu preparatların kullanımı güneşin zararlı etkilerine gereken önemin verilmesiyle zorunlu hale gelmiştir. Bu preparatların uzun süreli ve sık kullanımları nedeniyle etkinliklerinin ve güvenilirliklerinin tam olarak sağlanması gerekmektedir. Günümüzde güneş ışını filtre edici madde formülasyonları daha çok emülsiyon, losyon, yağlı çözelti, jel, sprey ve stik şeklindeki preparatlardır. Bu sistemler haricinde, katı lipit nanopartiküllerin (SLN) UV ışınlarım dağıtarak ve yansıtarak etki gösterdiklerinin saptanması ile güneş işim filtre edici madde formülasyonları için yeni taşıyıcı sistem olarak değerlendirilmişler ve araştırmalar SLN'ler üzerinde yoğunlaşmıştır. Yapılan çalışmalar, güneş ışını filtre edici maddelerin SLN'ler şeklindeki formülasyonlarında UV ışınlarına karşı sinerjik koruma etkisi saptamıştır. SLN'ler ile, ciddi yan etkiler oluşturabilen güneş ışını filtre edici maddelerin güneşten koruma faktörü değiştirilmeden konsantrasyonlarının azaltılması ile, daha etkili ve daha güvenli formülasyonların hazırlanması mümkün olabilmektedir. Çalışmamızda, klasik ve yeni etkin madde yükleme yöntemleri kullanılarak hazırlanan titanyum dioksit yüklenmiş SLN formülasyonlarının kararlılıkları, fizikokimyasal özellikleri değerlendirilerek araştırılmıştır. Formülasyonların UV'den koruyucu özellikleri in vitro TransporeT ve Sun To SeeT Test yöntemleri kullanılarak araştırılmıştır. Veriler, klasik SLN formülasyonları, yeni SLN ve emülsiyon formülasyonları ile karşılaştınlarak tartışılmıştır. Sonuçlar değerlendirildiğinde, yeni etkin madde yükleme yöntemleri ile hazırlanan SLN formülasyonlarının UV'den koruma özelliklerinin, klasik SLN formülasyonlarına üstünlüğünü, bununla beraber, SLN'lerin emülsiyon şekline olan üstünlüğünü açıkça göstermiştir. Güneş ışını filtre edici madde olan titanyum dioksitin, SLN halinde formüle edilmesi, kararlı ve güvenilir, güneş ışınlarından koruyucu özelliği yüksek formülasyonlar oluşturulmasına imkan vermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Use of sunscreening preparations became absolutaly necessary after the attention had been given to the harmful effects of the sun rays. Efficacy and safety of the products must be maintained because of their frequent and long term usage. Emulsions, lotions, oils, gels, sprays and sticks are the most common formulation types of sunscreens. Besides those systems, solid lipid nanoparticles (SLN), which were determined to scatter and reflect UV rays, were evaluated as new delivery systems for sunscreening materials and researches have intensified on SLNs. Many research results showed synergistic UV protection effect after incorporation of the sunscreening materials into SLN formulations. With SLNs, there is a possibility of preparing more efficacious and safer formulations by decreasing the concentrations of the sunscreening agents, which may lead to serious side effects, without changing the sun protection factor. In this study, titanium dioxide incorporated SLN formulations prepared using both classical and novel incorporation methods were investigated by evaluating their stabilities and physicochemical characteristics. UV protection abilities of formulations were investigated using in vitro TransoreT and Sun To SeeT Test methods. Results have been discussed by comparing the classical SLN formulation with the novel SLN and the emulsion formulations. The results showed the superiority of the novel SLN formulations compared to the classical SLN; superiority of the SLN formulations compared to the emulsion formulations. Incorporation of titanium dioxide as a sunscreen agent into the SLN formulations gives opportunity to produce stable and safe formulations with high UV protection ability. Key Words : Solid Lipid Nanoparticles (SLN), Titanium Dioxide, TransoreT Test, Sun To SeeT Test u