Baş ve boyun immobilizasyonun spinal anestezi sonrası oluşan baş ağrısına etkisinin değelendirilmesi
Evaluation of the effect of head and neck immobilization on the post-spinal anesthesia headache
  1. Tez No: 396370
  2. Yazar: ÖZGÜR SEMA CULHACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜLÇİN AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Baş ve boyun immobilizasyonu, hemşirelik, post spinal baş ağrısı, spinal anestezi, Head and neck immobilization, nursing, Post-spinal headache, spinal anesthesia
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışma spinal anestezi ile ameliyat olan hastaların baş ve boyun immobilizasyonunun, PSBA‟sına (Post spinal baş ağrısı) olan etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Kontrol gruplu, yarı deneysel olan bu çalışmanın evrenini Ankara Mevki Asker Hastanesi‟nde 20 Nisan– 20 Temmuz 2014 tarihleri arasında spinal anestezi ile ameliyat olan hastalar oluşturmuştur. Çalışmanın örneklemini ise bu tarihler arasında, anılan hastanede spinal anestezi ile ameliyat olan, çalışmaya katılmayı kabul eden deney grubunda 60, kontrol grubunda 60 olmak üzere 120 hastadan oluşmuştur. Veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan hasta tanıtım formu ile toplanmıştır. Deney grubunda bulunan 60 hastaya operasyon sonrası 9 saat boyunca yatak istirahati sırasında boyunluk uygulanmıştır. Kontrol grubundaki 60 hastaya ise sadece yatak istirahati uygulanmıştır. Hastaların operasyon sonrasında 24, 48 ve 72. saatlerde sayısal ağrı değerlendirme skalası ile ağrıları değerlendirilerek ağrı kayıt çizelgesine kaydedilmiştir. Verilerin değerlendirmesinde iki bağımsız grupta t testi, bağımlı gruplarda tekrarlı ölçümlerin değerlendirilmesinde Mauchly‟s W testi kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların yaş ortalamasının deney grubunda 22.70±2.72, kontrol grubunda 22.93±3.29, BKİ‟nin (beden kitle indeksi) ortalamasının deney grubunda 24.24±2.62, kontrol grubunda 23.46±3.03 olduğu belirlenmiştir. Deney grubundaki hastaların %26.7‟ sinde ağrı bulgusuna rastlanırken, kontrol grubundaki hastaların %33.3‟ ünde ağrı geliştiği ve aralarındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Deney ve kontrol grubunda yer alan hastaların 24. ve 48. saatler aralığında VAS (Vizüel Analog Skala) puan ortalamaları arasındaki fark deney grubundaki hastaların lehine istatistiksel olarak anlamlı bulunurken (p0.05). Sonuç: Çalışma sonucunda yatak istirahatine ek olarak boynu hareketsiz bırakmak PSBA‟nın ortaya çıkış süresini uzattığı, ancak engelleyemediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the effect of head and neck immobilization of patients, undergoing a surgery with spinal anesthesia, on PSAH (Post-Spinal Anesthesia Headache). Material and Method: The population of this study, designed as quasiexperimental with control group, consisted of patients who underwent a surgery with spinal anesthesia at Ankara Mevki Military Hospital between 20 April 2014 and 20 July 2014. The sample group of the study, on the other hand, consisted of 120 patients (60 experimental, 60 control) who underwent the surgery with spinal anesthesia at mentioned hospital between these dates and agreed to participate in the study. The data of the study were collected by patient description form, prepared by researchers. Neck collar was applied to 60 patients in the experimental group during their bed rest for 9 postoperative hours. 60 patients in the control group, on the other hand, received bed rest alone. The pain of patients was evaluated at the postoperative 24, 48, and 72 hours by using the numeric pain rating scale and recorded on the pain record chart. Regarding assessment of the data, t test was used in two independent groups and Mauchly‟s W test was used in evaluation of repeated measurements in dependent groups. Results: It was determined that age average of patients was 22.70±2.72 in the experimental group and 22.93±3.29 in the control group and the mean BMI was 24.24±2.62 in the experimental group and 23.46±3.03 in the control group. While the finding of pain was found in 26.7% of patients in the experimental group, pain developed in 33.3% of patients in the control group; and the difference between them was not statistically significant (p>0.05). It was found that the difference between the VAS (Visual Analogue Scale) mean scores of patients in the experimental and control groups was statistically significant in favor of patients in the experimental group in the interval of 24th and 48th hours (p0.05). Conclusion: As a result of the study, it was observed that in addition to bed rest, the immobilization of the neck extended the duration of the emergence of PSAH; but, it could not prevent PSAH.