Kadınların gebeliği isteme durumuna göre algılanan sosyal destek ile ruhsal durumlarının karşılaştırılması
Comparison of perceived social support and mental stateof women according to their pregnancy wantedness
- Tez No: 396371
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ŞAHİN ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Hemşirelik, Ruhsal Durum, Sosyal Destek, Mental State, Nursing, Pregnancy, Social Support
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç.Bu araştırma,kadınların gebeliği isteme durumlarına göre algılanan sosyal destek ile ruhsal durumlarının karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot. Bu araştırma, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı niteliktedir. Araştırma, Erzurum Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniklerinde yapılmıştır.Araştırmanın evrenini,Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniklerine başvuran ve çalışmayı kabul eden gebeler oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini 2014 yılı Haziran-Eylül aylarında ilgili hastaneye başvuran ve araştırmayı kabul eden 405 gebe oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”,“Kısa Semptom Envanteri”ve“Çok Boyutlu Sosyal Destek Ölçeği”(ÇBSDÖ) kullanılmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik, ortalama, standart sapma, t testi,ki-kare, Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Bulgular. İsteyerek gebe olanların, Kısa Semptom Envanteri toplam puan ortalamalarının 37.10±18.72, İstemeyerek gebe olanların toplampuan ortalamalarının 59.31±11.74 olduğu, isteyerek gebe olanların, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeğinin puan ortalamalarının 65.77±16.55, İstemeyerek gebe olanların puan ortalamalarının 50.61±21.27 olduğu bulunmuştur.Bu ortalamalara göre genel olarak gebelerin algıladıkları sosyal desteğin ve ruhsal durumlarının iyi düzeyde olduğu, isteyerek gebe kalan kadınların durumlarının daha iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir. Araştırmada Kısa Semptom Envanterinin toplam puan ortalaması ile Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeğinin toplam puan ortalaması arasında istatistiksel olarak negatif yönde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç.Gebeliğini isteyen ve algıladığı sosyal desteği yüksek olan gebelerin,ruhsal durumlarının daha sağlıklı olduğu ve ruhsal hastalıklar açısından daha az risk taşıdıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim. This study aims to compare perceived social support and mental states of women according to their pregnancy wantedness. Material and Method. This is a descriptive and correlational study. The study was conducted in Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinics of Ataturk University Yakutiye Research Hospital in Erzurum, Turkey. The study population consists of pregnant women who admitted to the Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinics of Ataturk University Yakutiye Research Hospital and agreed to participate in the study. The study sample consists of 405 pregnant women admitted to the related hospital in June-September 2014 and agreed to participate in the study.“Personal Information Form”,“Brief Symptom Inventory”and“Multidimensional Scale of Perceived Social Support”(MSPSS) were used for data collection. For evaluation of the data, percentages, means, standard deviations, t-test, chi-square and Pearson correlation tests were used. Results. It was found that, the mean total Brief Symptom Inventory scores of the women with wanted and unwanted pregnancy were 37.10±18.72 and 59.31±11.74 respectively, and the mean Multidimensional Scale of Perceived Social Support scores of the women with wanted and unwanted pregnancy were 65.77±16.55 and 50.61±21.27 respectively. According to these mean scores, it was determined that perceived social support and mental state of pregnant women were at a good level in general, albeit better in women with wanted pregnancy. In the study, a statistically significant negative relationship was found between mean total scores taken in the Brief Symptom Inventory and Multidimensional Scale of Perceived Social Support. Conclusion.It has been found that the mental state of the pregnant women who wanted pregnancy and had a high level of perceived social support were healtier and at a lower level of risk in terms of mental illness.