Nazal septal deviasyonlu hastalarda subklinik kardiyak tutulumun ekokardiyografik olarak değerlendirmesi
The echocardiographic assesment of subclinical cardiac involvement in patients with nasal septum deviation
  1. Tez No: 396389
  2. Yazar: SELCAN KESGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ŞEREFLİCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Nazal septum deviasyonu, atriyal fibrilasyon, ekokardiyografi, rinomanometri, Nasal septum deviation, atrial fibrilation, echocardiography, rhinomanometry
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Septum deviasyonu kulak burun boğaz kliniklerinde en sık karşılaşılan, prevalansı erişkin toplumda yüksek olan bir nazal patolojidir. Septum deviasyonunun da etyolojisinde yer aldığı OUAS gibi komorbiditesi yüksek olan hastalıkların atriyal fibrilasyon gibi subklinik kardiyak patolojilere neden olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada nazal septum deviasyonu olan ve başka nazal patolojisi olmayan hastalar, nazal patolojisi olmayan sağlıklı deneklerle karşılaştırıldı. Çalışmamızdaki hasta grubu ve kontrol grubu arasında visüel analog skala(VAS), rinomanometri, ekokardiyografi ve yüzeyel elektrografi uygulandı ve sonuçlar karşılaştırıldı. Hasta grubunda kontrol grubuna göre, VAS ve transnazal basınç anlamlı yüksek bulunurken transnazal akım anlamlı düşük bulundu. Hasta grubunda interatriyal ve intraatriyal iletinin uzadığını gösteren PA septum, PA triküspit, PA lateral-triküspit, PA septum-triküspit değerleri kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulundu. Hasta grubunda sol atriyum boyutunu gösteren, sol atriyum genişliği (LA), sol atriyum hacimlerinden LA volüm maksimum, LA volüm minimum ve LA volüm p değerleri kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulundu. Çalışmamızın sonucunda elde ettiğimiz mevcut veriler ile nazal septum deviasyonunun atriyal fibrilasyona yatkınlık oluşturan subklinik kardiyak patolojilere neden olabileceğini ve bu patolojilerin ekokardiyografi gibi noninvaziv yöntemlerle saptanabileceğini göstermiş olduk.
Özet (Çeviri)
Nasal septum deviation is one of the most frequently encountered nasal pathology in ear nose throat clinics with a high prevelance among the adult population. Diseas with a high comorbidity such as Obstructive Sleep Apnea Syndrome(OSAS), among whose etiology septum deviation takes place, can cause subclinical patologies like atrial fibrilation.In this study, patients who have nasal septum deviation and who do not have other forms of nasal pathologies, are compared with other healthy patients who do not have any nasal pathologies.In the study, the patient and the control group are subjected to visual anologue scale (VAS), rhinomanometry, echocardiography and surface electrocardiography and the results are compared between two groups. In the patient group while the VAS and transnasal pressure were found meaningful higher, the transnasal flow was found meaningful lower than the control group. In the patient group PA septum, PA tricuspide, PA lateral-tricuspide, PA septum-tricuspide values, which domanstrate that interatrial and intraatrial conduction prolonged, were found meningful higher than the control group. In the patient group left atrium width (LA), LA volume maximum, LA volume minimum and LA volume p values, which show the size of left atrium, were found meningful high in comparison to the control group. As a result of the data obtained from this study, the dissertation domanstrates that nasal septumdeviation can cause subclinical cardiac pathologies such as atrial fibrilation and these pathologies can be detected with noninvasive methods such as echocardiography.