Türkiye'nin enerji ithalatı ve cari açık sorunu
Turkey's energy import and current account deficit
  1. Tez No: 396625
  2. Yazar: REYHAN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR SAYAN, PROF. DR. ÖMER FARUK ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Cari Açık, Doğal Gaz İthalatı, Enerji İthalatı, Petrol İthalatı, Yenilenebilir Enerji, Current Account Deficit, Energy Imports, Natural Gas Imports, Oil Imports, Renewable Energy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Ekonomik büyüme ve kalkınma konusunda önemli hedefleri olan Türkiye, enerji ihtiyacının yaklaşık %75'ini ithalatla karşılamaktadır. Enerjide dışa bağımlılık, dış ticaret dengesini bozmakta, dolayısıyla da cari açık düzeyini yukarı çekmektedir. Bu çalışmada, ilk olarak dünyadaki ve Türkiye'deki enerji kaynakları, enerji arz-talep oranları ve elektrik üretim-tüketim değerleri incelenmiştir. Daha sonra Türkiye'deki sanayi üretiminin enerji ithalatına etkisi analiz edilerek, petrol ve doğal gaz ithalatının cari açığa olan etkileri araştırılmıştır. Araştırma sonucunda, petrol ve doğal gaz ithalatındaki artışların cari açıkta artış meydana getirdiği görülmüştür. Çalışmanın sonuç kısmında, enerji ithalatına ve cari açığa çözüm getirecek alternatif ve kalıcı hedeflerden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey, an emerging economy, meets almost 75% of its energy demand through imports. This heavy dependence of this country on energy, adversely affects the trade balance and increases the current account deficit. This thesis studies energy sources, energy supply-demand and power production-consumption in the World and in Turkey. Furthermore, the impact of industrial production in Turkey on energy imports has been analyzed with the purpose of understanding the impact of oil and natural gas imports on current account deficits. It has been observed that a rise in oil and gas imports increases current account deficit. Potential role of a switch to alternative and sustainable sources of energy is also discussed within the context of the energy import-current account deficit nexus.