Türkiye'nin ithalatında dezavantajlı sektörlerin analizi
Analysis of disadvantaged sectors in export of Turkey
  1. Tez No: 432482
  2. Yazar: ORHAN AYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, İthalat, İhracat, Dezavantajlı Sektörler, Cari Açık, Turkey, Export, Import, Disadvantaged Sectors, Current Account Deficit
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan itibaren kalkınmanın, güçlü bir ekonomi kurmanın ve uluslararası ticarette rekabet edebilmenin temelinin sanayileşmekten geçtiği anlayışını benimsemiş ve bu yönde adımlar atmaya çalışmıştır. Bu doğrultuda tarih boyunca birçok farklı ithalat politikası denenmiş ve terk edilmiştir. Dönemin şartları doğrultusunda; yarı-liberal, devletçi, liberal, ithal ikameci gibi çeşitli ekonomi ve ithalat politikaları uygulanmıştır. 1980 yılında 24 Ocak kararlarıyla birlikte ekonomide yeni bir dönem başlamış, serbest piyasa ekonomisine geçiş hızlandırılmış, dış ticaret hiç olmadığı kadar serbestleştirilmiştir. Bu tarihten itibaren Türkiye'nin ticaret hacmi hızla artmıştır. Bunun yanında 1940'lı yıllardan itibaren başlayan dış ticaret açığı sorunu bir türlü çözülememiştir. Bu çalışmada Türkiye'nin 1996-2015 yılları arasında ithalattaki en yüksek on sektör incelenmiş, bu sektörlerdeki dezavantajlı durumu gidermek için atılabilecek adımlar ortaya koyulmuştur. Bu bağlamda önümüze çözülmesi gereken üç sorun çıkmaktadır; enerji, hammadde ve teknolojik gelişme ya da bir diğer deyişle katma değeri yüksek ürün üretebilme kabiliyeti.
Özet (Çeviri)
Starting from the foundation, The Republic of Turkey adopted the idea of industralization for development, building a strong economy and able to be competitive in international trade therefore many steps taken in this direction. For this goal many different export policies had been tried and discarded. According to conditions of the period different policies such as; half-liberal, statist, liberal, import substition had been adopted. In 1980 with the approval of January 24 Economic Stability Program a new period had been started in economy by speeding up transition to free market economy and making the trade liberal as never before. From that date forward Turkey's trade volume rapidly rised. Despite the steps had taken no solution has been brought to foreign trade deficit. In this study Turkey's top ten highest export valued sectors has been analysed and possible solutions introduced to solve this disadvantaged conditions. In this context there are three issues to solve; energy, raw material and technological development or in other words; capability to produce high value products.