Petrol fiyatlarının Türkiye ekonomisine etkileri
The effects of oil prices on Turkey?s economy
- Tez No: 249600
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAHMİ ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: oil prices, foreign debts, current account deficit, foreign trade deficit, OPEC
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Ekonomik gelişme ve sanayileşme gibi olgulara bağlı olarak hem dünyada hem de ülkemizde petrol tüketimi hızla artarken üretiminde ve naklinde zaman zaman yaşanan sorunlardan dolayı petrol arzının artırılamadığı görülmektedir. Arz sorunlarının yanında politik sorunların da etkisiyle petrol fiyatları genelde yukarı yönlü bir hareket içindedir. Hızla büyüyen bir ekonomik yapıya sahip olan Türkiye, hem petrol kaynaklarını genişletme hem de yeni enerji kaynaklarını kullanma konusunda önemli çabalar içindedir. Bu konuda Karadeniz'de ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yeni petrol aramalarına yönelen Türkiye diğer yandan doğalgaz ithalatı ile enerji çeşitlemesi yaparken nükleer enerji seçeneği konusunda da çalışmalarını sürdürmektedir. Cari açık sorunu gittikçe kronikleşen Türkiye ekonomisinin petrol fiyatları karşısındaki duyarlılığı her geçen gün daha da artmaktadır. Cari açık, enflasyon ve büyüme üzerindeki etkileri pek çok çalışma ile ortaya konan petrol fiyatlarındaki her hareket Türkiye'nin gündemini meşgul etmeye devam edecektir.Anahtar Kelimeler; Petrol Fiyatları, Dış Borçlar, Cari Açık, Dış Ticaret Açığı, OPEC
Özet (Çeviri)
While oil consumption has rapidly increased both in the world and in our country due to economic development and industrialization, bottlenecks of its production and transportation has limited its supply. In addition to the supply problems, with the impacts of the politic issues, oil prices generally have a tendency to increase. Turkey with a fast growing economy has been trying an upward to expand her oil resources and attempting to use new energy resources. In this context Turkey, on the one put ettorts to find new oil resources in the Black Sea and Southern Anatolia regions, and, on the other hand, has attempted to differentiate her energy resources by importing natural gas. The Turkish economy deteriorated with the cronic current account deficits has increasingly been very sensitive to the changes in the oil prices. Any movement on the oil prices, which many studies have detected negative effects of it on inflation and economic growth, has continued to occupy as an important agenda in Turkey