İnsani gelişme ve ekonomik büyüme ilişkisi: Afrika ülkeleri üzerine bir uygulama
The relationship between human development and economic growth: An Application on African countries
  1. Tez No: 396721
  2. Yazar: BEKİR ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İnsani Gelişme, Ekonomik Büyüme, Afrika Ekonomileri, Panel Veri Analizi, Human Development, Economic Growth, African Economies, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada, 1998-2011 dönemi boyunca Afrika kıtasında bulunan ülkeler arasından rastgele seçilen 31 ülke için, insani gelişme ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki incelenmiştir. Veri seti olarak, insani gelişme endeksi bağımlı değişken seçilmiş, eğitim harcamaları, sağlık harcamaları ve kişi başına düşen GSYİH ise bağımsız değişkenler olarak seçilmiştir. İlişkinin test edilmesi için havuzlanmış panel veri modeli ve tesadüfi etkiler modeli yöntemleri kullanılmıştır. Ekonometrik çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, insani gelişme ile ekonomik büyüme ve insani gelişme ile eğitim harcamaları arasında pozitif yönlü bir ilişki tespit edilirken, insani gelişme ile sağlık harcamaları arasında beklenenin aksine negatif bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between human development and economic growth during the period 1998-2011, for the 31 countries which were selected randomly among countries on the African continent were examined. For the data set, human development index was selected as dependent variable, education expenditure, health expenditure and GDP per capita, as independent variables. To test the relationship, pooled panel data model and random effects model methods are used. According to the results obtained from econometric study, while determining a positive relationship between human development and education expenditure and human development with economic growth, in contrast to expectations negative relationship has been determined between human development and health expenditures.