Rical tenkidinin doğuşu ve gelişmesi
The emergence and the devolopment of rijal critisizm
- Tez No: 396720
- Danışmanlar: PROF. DR. SALAHATTİN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, rical, tenkid, adalet, zabt, Hadith, rijal, criticism, reliability, science, license
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kur'an-ı Kerim'den sonra ikinci kaynak durumunda olan sünnet, ilk dönemden bugün-lere kadar râviler aracılığı ile gelmiştir. Hadisin sıhhati başta olmak üzere hemen her alanda râvinin güvenilirliği özel bir önem taşımıştır. Bu amaçla ilk asırdan bu yana İslam âlimleri hadis râvilerini incelemişler ve gerekli gördüklerinde de eleştirmekten geri durmamışlardır. Hadis tarihi açısından ilk iki asrın genel hatlarıyla bilinmesi önemli olduğundan biz bu çalışmamızda rical tenkidinin tarihî seyrine göz atmaya çalıştık. Ge-rek matbu eserler gerekse teknolojinin imkânlarından yararlanmak sureti ile rical tenki-dinin tarihi seyrini, doğuş ve gelişme dönemlerini ortaya koymaya gayret gösterdik. Bu süreçte yer alan münekkitler ve tenkid ettikleri râviler hakkında bilgi verirken, münek-kitlerin tenkid ettikleri râviler hakkında nasıl bilgi sahibi olduklarını, bunu yaparken ne derece objektif olduklarını incelemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
The Hadith which is the second source of İslam after the Holy Qur'an has reached from beginning to nowadays by means of the Rawi (narrators). Almost in every area, especi-ally the authenticity of Hadith, the reliabilty of Rawii has a special importance. For this purpose, from the first century, Islamic scholars examined the Rawiis and if necessary they didn't avoid to criticize them. We tried to put forward the historical pro-cess of rical critisizm in this study because it is important to know the general outlines of the first two century of Islam. With taking of advantage of technolocigal opportunities and printed works, We tried to indicate the beginnig, devoloping and the historical process of rical critisizm. We tried to study the critics in this process and the Rawiis who they criticized them and how the critics got information about rawiis and how the critics were objective.