Sultan II. Abdülhamid'in kızı Ayşe Sultan'ın hayatı
Sultan II. Abdulhami̇d's daughter Ayşe Sultan's li̇fe
- Tez No: 396722
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAHYA BAĞÇECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
- Anahtar Kelimeler: Ayşe Sultan, Sultan İİ. Abdülhamid, Osmanlı İmparatorluğu, Osmanlı Hanedanlığı, Sürgün Sultan, Ayşe Sultan, Sultan İİ. Abdülhamid, Ottoman Empire, Ottoman Dynasty, Sultan Exiled
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Sultan İİ. Abdülhamid'in onuncu çocuğu ve altıncı kızı olarak 1887' de Yıldız sarayında Müşfika Kadın'dan dünyaya gelen Ayşe Sultan, bir imparatorluğun en sıkıntılı günlerini yaşadı. Babası Sultan İkinci Abdülhamid, içeride ve dışarıda birçok problem ile uğraşmıştı. Şüphesiz bu durum onun hayatına yansımıştır. Acı, elem ve aynı zaman da mutlu günler geçirecek, İstanbul'da başlayan hayatı, Selanik, İsviçre, Fransa ve İstanbul'da nihayetlenecektir. İhtilaller, savaşlar, sürgünler le dolu hayatı 1960 yılında İstanbul'da sona erecektir. Çalışmamız boyunca Ayşe Sultan'ın hayatını, yaşadığı dönemde önemli siyasi olayları Ayşe Sultan bağlamında ele alacağız. Bu çalışma, kaynak ve belgelere dayalı olarak Osmanlı Hanedanlığı çalı şmalannın yapılması gerektiğini gösterecektir.
Özet (Çeviri)
Sultan İİ. Abdulhamid in 1887 as the tenth child and sixth daughter of the Müşfika Kadın in the Yıldız palace Ayse Sultan, who was born, lived most difficult days of an empire. His father, Sultan Abdulhamid had a bt of trouble dealing with inside and outside. Without a doubt this is reflected in his life. Pain, sorrow, and at the same time you will spend happy days, starting life in İstanbul, Selanik, Switzerland, France, and will hold up in İstanbul. Revolutions, wars, deportations full life will end in Istanbul in 1960. Ayse Sultan's life during our study, important political events during his lifetime will consider in the context of Ayse Sultan. İn this study, based on sources and documents that will be made of the Ottoman Dynasty research.