XX. yüzyıl başlarında Abdürreşid İbrahim'in Rusya ve Japonya'daki faaliyetleri
In the early 20th century Abdurresi̇d İbrahi̇m's activities in Russia and Japan
- Tez No: 396743
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERHAN YOSKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Abdürreşid İbrahim, Müslüman Kongreleri, Japonya'da İslamiyet, Abdurresid Ibrahim, Muslim Congress, Islam in Japan
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Orta Asya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
1905 ihtilali sonrasında Rusya'da ortaya çıkan özgürlük ortamı Rusya Müslüman Türklerini harekete geçmelerini sağlamış, özellikle Tatar aydınlar için önemli bir fırsat olmuştur. Milli ve siyasi birliği kurmak için faaliyetlerde bulunmuşlardır. Bu faaliyetleri yürüten önemli isimlerden biri de Abdürreşid İbrahim'dir. Abdürreşid İbrahim Sibiryalı bir Tatar aydınıdır. Medresede dini eğitim almış, kadılık görevinde bulunmuştur. Abdürreşid İbrahim, İsmail Gaspıralı'nın Türkler arasında birliği sağlamak için oluşturduğu“Dilde, İşte, Fikirde Birlik”fikrinin ve Usul-ü Cedid hareketinin önemli destekçilerinden olmuştur. Kendisi de Usul-ü Cedid tarzında okullar açmış, birlik fikrini bütün Türklere ulaştırmak için gazete, kitap, dergi yayınlamıştır. Bu amaç için Rusya'da Müslüman Kongreleri düzenlemiştir. Abdürreşid İbrahim aynı zaman da ünlü bir seyyahtır. Ortadoğu, Avrupa, Asya, Uzakdoğu, hemen hemen bütün kıtalara seyahatlerde bulunmuştur. Özellikle Uzakdoğu seyahatinin Japonya ayağı önemli olmuştur. Japonya seyahati sırasında önemli devlet adamlarıyla görüşmelerde bulunmuş, İslamiyet'i tanıtmak için çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalar sonucunda Japonlar arasında İslamiyet'i kabul edenler olmuş ve İslamiyet Japonya Anayasası'na girmiştir.
Özet (Çeviri)
The liberty occasion emerged in Russia after the 1905 revolution provided opportunity for the Russian Muslim Turks went into action and was a significiant opportunity especially fort he Tatarian intellectuals. They acted in order to set national and political unity. One of the prominent figures who ran these activities was Abdurresid Ibrahim. Abdurresid Ibrahım is a Siberian Tatar intellectual. He studied at madrasah and served as a qadi. Abdurresid Ibrahim was one of the main supporters of the activity of“Usul-u Cedid”and of the“Unity in Languaage, Business, Ideas”movement founded by Ismail Gaspıralı for the suppose of sustaining unity among the Turkish. He himself founded schools in the style of Usul-u Cedid, and published newspaper, magazines and boks to convey the idea of unity to all the Turkish people. He organized Muslim Congress in Russia for this purpose. Abdurreşid Ibrahim is also a famous globerotter. He almost travelled to all of the continents: Middle East, Europe, Asia, Far East. The Japan journey of Far East was particularly significiant. During the Japan journey, he negotiated with important statesman and made efforts, there were people in Japan acknowledging İslam and İslam took place in Japanese Constitution.