Ortaokul 5, 6 ve 7. sınıf sosyal bilgiler dersinde ekoloji konularına ilişkin kazanımların gerçekleşme düzeyinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi: Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesi örneği
Investigation of the level of realization achievements on ecology issues in terms of various variables in the grade of 5th, 6th and 7th grades social studies courses in secondary classes: Sample of Pazarcık district of Kahramanmaraş
  1. Tez No: 396956
  2. Yazar: YASEMİN ATMACA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ. HAKAN AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Ekoloji, Kazanım, Çevre Sorunları, Social Studies, Ecology, Achievement, Environmental Problems
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Araştırmanın genel amacı ortaokul 5, 6 ve 7. sınıf sosyal bilgiler dersinde ekoloji konularına ilişkin kazanımların öğrenciler tarafından ne düzeyde öğrenildiğini çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Araştırmanın kuramsal çerçevesinde sosyal bilgiler, çevre ve çevreyle ilgili kavramlar, ekoloji ve ekolojinin gelişimi, Dünya'daki ve Türkiye'deki ekolojik gelişmeler, Anayasa'da çevreyle ilgili geçen maddeler ve sosyal bilgiler dersinde geçen ekoloji konuları, kazanımları ve öğretim etkinlikleri ele alınmaktadır. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeline göre yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak hazırlanan akademik başarı testi, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında, Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde bulunan ortaokulların 4 merkez okulundan 413 öğrenci ve 5 köy okulundan 169 öğrenci olmak üzere toplam 9 okuldan 582 sekizinci sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğrencilerin ekoloji konularıyla ilgili bilgi düzeylerinin genel olarak orta seviyede olduğu ve akademik bilgilerinin cinsiyete, anne ve baba eğitim durumuna, yerleşim yerine ve aile gelir düzeyine göre anlamlı fark olduğu istatistiksel olarak tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre; annesi ve babası lise mezunu olan öğrencilerin diğer tüm gruplara göre; şehirde yaşayan öğrencilerin köyde yaşayan öğrencilere göre daha başarılı olduğu görülmüştür. Ayrıca, baba eğitim düzeyi ilkokul ve ortaokul olan öğrencilerin, babası yalnızca okur-yazar olan öğrencilere göre; aile gelir düzeyi 1501-2500 TL ve 2500 TL ve üstü olan öğrencilerin ile aile gelir düzeyi 0-950 TL olan öğrencilere göre anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The overall objective of the research is to examine what students learned or the level of achievements on ecology issues in terms of various variables in the 5th ,6th and 7th Grades Social Studies Course in secondary classes. In the theorotical framework of the research social studies, the environment and environment-related concepts, ecology and development of ecology, ecological development in Turkey and around the World, environment-related substances mentioned in the Constitution, ecology issues, achievements and teaching activities are discussed. Research carried out by quantitative research method according to screening model. Academic achievement test prepared for data collection is applied to 8th grade 413 students in 4 secondary schools in Pazarcık district and 169 students at the schools of village of Kahramanmaras Pazarcık, in total 9 schools and 582 students at the grade of 8 in the academic year 2014-2015. The results of the surveys showed that students have an intermediate level of knowledge about the ecology and it is determined statistically that academic information of students can vary according to gender, status of parent education, place of residence and family income. As a result of research, it is observed that girls are more successful than boys, students whose mother or father graduated from high school are more successful than the other students whose mother or father have lower graduation from schools and students living in the city centre are more successful than ones living in the village. Moreover, it is determined that there is a significant difference between students whose fathers graduated from primary or secondary school and students whose fathers are just literate, not graduated from any school. It is also determined that there is difference between students with family income is 1500-2500 TL or over 2500 TL and students with family income is 0-950 TL.