Paralel makineli sıra bağımlı hazırlık süreli çok kademeli makine çizelgeleme problemlerinin çözümü için kümeleme tabanlı ve sınırlı sayımlama temelli bir çözüm yaklaşımı
A clustering and restricted enumeration based solution approach for scheduling multi-stage parallel machines with sequence dependent setup times
- Tez No: 397180
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜJGAN SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Paralel makineli akış atölyesi, sezgisel yaklaşım, Hybrid flow shop, heuristic approach
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Genellikle paralel makineli akış atölyesi olarak adlandırılan, kademe başına birden fazla makinenin yer aldığı akış atölyeleri çizelgeleme problemleri, gerçek hayat uygulamalarında rastlanan bir karmaşık kombinatoryal problemdir. Paralel makineli akış atölyesi problemlerinin NP-zor sınıfında yer aldığı, Gupta (1988) tarafından gösterilmiştir. Bu çalışma, toplam tamamlanma zamanının en küçüklenmeye çalışıldığı bir k kademeli bir paralel makineli akış atölyesini ele almaktadır. Her bir iş sırasıyla, en az bir kademede birden fazla paralel makinenin bulunduğu k üretim kademesinden geçerek işlem görür. Söz konusu yapıda ele alınan bir problem, her bir kademede işlerin makinelere atanmasını ve aynı makineye atanan işlerin sıralanmasını içerir. Bu çalışmada, ele alınan problemin çözümünü bulmaya yönelik olarak yeni bir 0-1 karma tamsayılı matematiksel model geliştirilmiştir. Ayrıca, büyük boyutlu veri setleri için çözüm makul zamanlarda çözüm elde edebilmek amacıyla bir sezgisel yaklaşım önerilmiştir. Geliştirilen sezgisel algoritma, C# programlama dili kullanılarak kodlanmıştır. Kullanıcı etkileşimli arayüzler, sistemin kullanımını kolaylaştırmakta ve dinamik ortamlarda esnekliği sağlamaktadır. Gerçek veri setleri kullanılarak, matematiksel model ve sezgisel algoritmanın çözüm sonuçları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The scheduling of flow shops with multiple parallel machines per stage, usually referred to as the hybrid flow shop (HFS), is a complex combinatorial problem encountered in many real world applications. HFS problem has been proven to be NP-hard by Gupta (1988). This paper considers a k-stage hybrid flow shop scheduling problem for the objective of minimizing the makespan. Each job is processed through the k production stages in series, where at least one production stage has identical paralel machines. The problem is to determine the allocation of jobs to the paralel machines as well as the sequence of the jobs assigned to each machine. To solve the problem, a new 0-1 mixed integer mathematical model is formulated in order to find out the best solution of the problem. In addition, a heuristic algorithm is suggested to obtain good solutions for large-size problems within a reasonable amount of computation time. The algorithm is coded by C# programming language. User interfaces provide a flexible environment in dynamic production system under consideration. To show the performances of the optimal and heuristic algorithm suggested in this paper, computational experiments are done on real world test problems.