Triazoliltiyo Substitüye Asetilaminofenilbenzotiyazol Türevlerinin Sentezi ve Karakterizasyonu
The Synthesis and Characterization of Some Triazolylthio Substitue Acetylaminophenylbenzothiazole Derivatives
  1. Tez No: 397191
  2. Yazar: NERGİS KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİME FUNDA TAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 2-Substitüye benzotiyazol, 4-Triazol, Asetamit türevleri, 2-Substitue benzothiazole, 4-Triazole, Acetamide derivatives
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada bazı yeni Triazoliltiyo substitüye asetilaminofenilbenzotiyazol türevleri sentezlenmiştir. Bileşiklerin sentezi için önce 4-aminobenzoik asit ve 4-amino-3-metoksi benzoik asit, 2-aminotiyofenolle reaksiyona sokularak 4-(Benzotiyazol-2-il)fenilamin ve 4-(Benzotiyazol-2-il)-2-metoksibenzenamin elde edilmiştir. Elde edilen bu ürünlerin, kloroasetilklorürle reaksiyonu sonunda, N-(4-Benzotiyazol-2-il)fenil-2-kloroasetamit ve N-(4-(Benzotiyazol-2-il)-2-metoksifenil)-2-kloroasetamit elde edilmiştir. Elde edilen N-(4-Benzotiyazol-2-il)fenil-2-kloroasetamit ve N-(4-(Benzotiyazol-2-il)-2-metoksifenil)-2-kloroasetamit bileşikleri, 4-(2-(Piridin-3-il)tiyazol-4-il)-4-substitüye-2,3-dihidro-4H-1,2,4-triazol-3-tiyon türevleri ile reaksiyona sokularak N-(4-(Benzotiyazol-2-il)substitüyefenil)-2-[4-alkil-5-(2-(piridin-3-il)tiyazol-4-il)-4H-1,2,4-triazol-3-iltiyo] asetamit türevlerine ulaşılmıştır. Elde edilen türevlerin yapıları Elementel Analiz, IR, 1H NMR, Kütle spektral analiz verileri yardımıyla aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, some new triazolylthiosubstitue acetylaminophenylbenzothiazole derivatives have been synthesized. For the synthesis of 4-(Benzothiazole-2-yl)phenylamine and 4-(Benzothiazole-2-yl)-2-methoxybenzenamine compounds, 4-aminobenzoic acid and 4-amino-3-methoxybenzoic acid, have been reacted with 2-aminothiophenol. This compounds by reacting with chloroacetyl chloride have been obtained N-(4-(Benzothiazole-2-yl)phenyl)-2-chloroacetamide and N-(4-(Benzothiazole-2-yl)-2-methoxyphenyl)-2-chloroacetamide. The obtained acetamide compounds by reacted with 4-(2-(Pyridine-3-yl)thiazole-4-yl)-4-substitue-2,3-dihydro-4H-1,2,4-triazole-3-thione derivatives, N-(4-(Benzothiazole-2-yl)substituephenyl)-2-[4-alkyl-5-(2-(pyridine-3-yl) thiazole-4-yl)-4H-1,2,4-triazole-3-ylthio]acetamide derivatives have been reached. The structure of obtained result compounds were elucidated by using, elemantal analysis, IR, 1H NMR, Mass spectral data.