İran Yezd kenti: Rüzgar kulelerinin genel özellikleri üzerine bir araştırma
Research on general features of wind catchers in the Yazd city of Iran
- Tez No: 397294
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ TAVŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Geleneksel Mimari, Pasif İklimlendirme, Doğal Havalandırma, Rüzgar Kuleleri, Sustainability, Traditional Architecture, Passive Air Conditioning, Natural Ventilation, Wind Catcher
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada İran Yezd kenti rüzgar kuleleri genel özelliklerinin araştırılması yapılmıştır. Yapılan bu araştırmaya göre Yezd kentinin tarihi bölgesinde rüzgar kulelerine sahip olan yapılar tespit edilip yeni işlevlerle kullanılan konutlar örnek alınmıştır. Çalışmada konutlar için kule sayısı ve ayrıca rüzgar kulelerinin faaliyet durumları, boyutları, konum tipleri, plan ve bölme tipleri ele alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre konutların %45'i iki kuleye sahip olduğu saptanmıştır. Bu rüzgar kulelerin sadece %19'unun faaliyette olması belirlenmiştir. Boyutların ortalamasına göre 6.7 m çatıdan boy, 2.1 m derinlik ve 3.0 m genişlik tespit edilmiştir. Malzeme olarak kulelerin yapılarında en çok tuğla, kerpiç ve ahşap çubukların kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Analizlere göre kulelerin %65'i taların arkasında ve talar ile simetrik bir şekilde konumlandırılmıştır. Plan tipleri ise, elde edilen sonuçlara göre en çok dikdörtgen (%78) ve +bölmeli (%71) olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, was researched for general features of wind catcher in the Yazd city of Iran. According to the result carried out in the historic city of Yezd wind catcher structures, which have been identified and samples were taken of housing used with new functionality. In the study of wind catcher houses, the number of rigs operating conditions and also size, location types, and pane types of plans are considered. 45% of the results obtained in this regard had the two towers. 19% these wind towers are just determined to be operating. According to the average size of wind catcher were made 6.7 m in length, 2.1 m in depth and width of 3.0 m. Most brick in the building of the catcher as a material has emerged the use of adobe and wood bar. According of the analysis 65% of the wind catcher are the behind the talar and it is positioned in a symmetrical manner with talar. The most wind catcher was observed rectangular (78%) in plan types and (71%) + partitions.