Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın taşra teşkilatlarında görev yapan il müdürleri ve şube müdürlerinin empati becerilerinin belirlenmesi
In the Ministry of Youth and Sports Organization working at stone city manager and the branch manager skills determination of empathy
- Tez No: 397297
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYDİ KARAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Empati, Empatik Beceri, Empati Beceri Ölçeği, İş Stresi, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Empathy, Emphatic Skill, Emphatic Skill Scale, Work Stress, Ministry Youth and Sports
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın taşra teşkilatlarında görev yapan İl Müdürleri ve Şube Müdürlerinin empati becerilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın evrenini Türkiye'de Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın taşra teşkilatlarında görev yapan İl Müdürleri ve Şube Müdürleri oluşturmuştur. Bu çalışmada örneklem ise Türkiye'de 63 ile (ilde) Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın taşra teşkilatlarında görev yapan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürleri ve Şube Müdürlerinden toplamda 252 kişidir. Çalışmaya katılan 252 kişiye yapılan anketlerden 20 tanesi anket kurallarına aykırı olduğu için analiz dışı bırakılmış ve 232 anketle analizler uygulanmıştır. Bu analizler kapsamında veri toplama yöntemi olarak Üstün Dökmen (1988)'in Empati Beceri Ölçeği (EBÖ) kullanılmıştır. Bu ölçekte demografik değişkenler hariç 6 soru ve bu sorulara karşı verilebilecek 12 tepki cümlesi yer almaktadır. Deneklerden bu 12 tepki cümlesinin 4 tanesini seçmeleri istenmiştir. 6 sorunun her birinde 1 tane ilgisiz tepki cümlesi yer almaktadır. Bu ilgisiz cümleler, deneğin anketleri rastgele doldurup doldurmadığını anlamak için vardır. EBÖ'den maksimum alınabilecek puan 18,25 iken, minimum puan ise 5,16'dır. Ölçeğin güvenilirliği Dökmen (1988) tarafından test edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 20 istatistiksel paket programından yararlanılmıştır. Verilerin analizinde frekans değerlerinin yanı sıra iki değişkenli durumlarda t testi, ikiden fazla değişkenler arasındaki ilişkiyi anlamak adına Tek Yönlü Varyans Analizi One Way (Anova) testi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak belirlenmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, İl Müdürlerinin yaş ve görev yılı ile empati becerileri arasında anlamlı farklılık bulunurken; aktif spor yapma, spor düzeyi, eğitim, görev yaptıkları bölge, görev unvanları değişkenleriyle anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir. Şube Müdürlerinin yaş, görev yılı, cinsiyet, aktif spor yapma, spor düzeyi, eğitim, görev yaptıkları bölge, görev unvanları değişkenleriyle anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the skills of empathy of the Provincial Directors and Branch Managers working in provincial organizations of the Ministry of Youth and Sports in Turkey. The universe of the study was consisted of the Provincial Directors and Branch Managers working in provincial organizations of the Ministry of Youth and Sports of Turkey. The samples of this study are 233 people from the Provincial Directors and Branch Managers of Youth Services and Sports who are working in the provincial organizations of the Ministry of Youth and Sports at 63 provinces in Turkey. 20 of the surveys conducted to 252 people were excluded from the analysis because they were contrary to the survey rules and the analysis has been applied with 232 surveys. Within the context of this analysis, the Emphatic Skill Scale (ESS) which was developed by Üstün DÖKMEN (1988), used as the data collection method. In this scale, 6 questions except the demographic variables and 12 response sentences that may be given to these questions are included. The subjects were asked to choose 4 of these 12 response sentences. In each of the 6 questions, there is an irrelevant response sentence. These irrelevant sentences were used in order to understand whether the subject fills the surveys randomly or not. The maximum point which can be gotten from the ESS is 18,25 while the minimum point is 5,16. The reliability of the scale was tested by Dökmen (1988). The data were analyzed by using SPSS 20 statistical package software. In the data analysis, in addition to the frequency values, One Way Anova test was applied in order to understand the relationship between the variables. The significance level was determined as 0,05. According to the findings, City Manager duties with years of age and significant difference was found between empathy skills; actively engage in sports, fitness level, education, region in which they work, task names with variables significant differences were detected. Branch Manager age, year in office, gender, active sport, fitness level, education, region in which they work, the task could not be identified a significant relationship with the variable names.