Spor yöneticilerinin öz yeterlik düzeyleri ve karar verme davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between sport managers' self-efficiency levels and decision-making behaviors
  1. Tez No: 794183
  2. Yazar: RABİA SARAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT MİRZEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, spor yöneticisi, karar verme, öz yeterlik, sports, sports manager, decision and self efficacy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı; Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Taşra örgütlerindeki spor yöneticilerinin öz yeterlik düzeyleri ile karar verme davranışları arasındaki ilişkiyi incelemek ve değerlendirmektir. Araştırmanın evrenini Gençlik ve Spor Bakanlığı Merkez ve Taşra örgütleri, örneklemini ise bu örgütlerde görev yapan spor yöneticilerinden amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilmiş yöneticiler oluşturmaktadır. Bu amaçla bu araştırmaya 139'u erkek, 14'ü kadın olmak üzere 153 spor yöneticisi katılmıştır. Araştırmada anket yöntemine göre veriler toplanmış, veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Melbourne Karar Verme Ölçeği ve Spor Yöneticisi Öz Yeterlilik Ölçeği kullanılmıştır. Nicel araştırma yaklaşımına dayalı olarak ilişkisel tarama modeli kullanılmış olup veri özelliklerine uygun istatistik teknikleriyle analiz edilip anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Pearson korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi ile analiz edilmiştir. Öz yeterlik ölçeği alt boyutları istatistiksel olarak normal dağılım gösterdiği için parametrik testler tercih edilmiştir. Demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini analiz etmek için T-Testi ve One-Way Anowa testleri kullanılmıştır. Melbourne Karar Verme Ölçeği I ve II' nin alt boyutlarında yalnızca dikkatli karar verme alt boyutu normal dağılım göstermediği için nonparametrik testler kullanılmıştır. Bunun için Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Spor yöneticilerinin karar verme öz saygı alt boyutu cinsiyete ve eğitime göre farklılaşmaktadır. Öz yeterlik karar verme ve bilgi alt boyutu cinsiyete göre farklılaşmakta olup karar verme, bilgi, kişisel özellikler ve kişilerarası alt boyutları da yaşa göre farklılaşmaktadır. Araştırma sonucunda spor yöneticileri öz yeterlik düzeyleri ve karar verme davranışlarının genel olarak yüksek olduğu cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim, yöneticilik statüsü ve hizmet sürelerine göre farklılaşmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; The aim of this study is to examine and evaluate the relationship between the self-efficacy levels and decision-making behaviors of sports managers in the Ministry of Youth and Sports, General Directorate of Sports Services and provincial organizations. The universe of the research consists of the Central and Provincial Organizations of the Ministry of Youth and Sports, and the sample consists of the managers selected by the purposeful sampling method from the sports managers working in these organizations. For this purpose, 153 sports managers, 139 men and 14 women, participated in this research. In the research, data were collected according to the survey method, Personal Information Form, Melbourne Decision-Making Scale and Sports Manager Self-Efficacy Scale were used as data collection tools. Based on the quantitative research approach, the relational survey model was used and the data were analyzed with statistical techniques suitable for their characteristics and the significance level was accepted as 0.05. It was analyzed by Pearson correlation analysis and multiple regression analysis. Since the sub-dimensions of the self-efficacy scale showed statistically normal distribution, parametric tests were preferred. T-Test and One-Way Anowa tests were used to analyze whether it differs according to demographic variables. Nonparametric tests were used in the sub-dimensions of the Melbourne Decision-Making Scale I and II, since only the careful decision-making sub-dimension did not show normal distribution. For this, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis H test were used. The decision-making self-esteem sub-dimension of sports managers differs according to gender and education. The sub-dimensions of self-efficacy, decision-making and knowledge differ according to gender, and decision-making, knowledge, personal characteristics and interpersonal sub-dimensions also differ according to age. As a result of the research, it was determined that the self-efficacy levels and decision-making behaviors of sports administrators were generally high and did not differ according to gender, age, marital status, education, managerial status and length of service.