Derin paket analizi ile ddos ataklarının tespiti ve dlp uygulaması
Towards ddos attack detection using with packet analysis and dlp application
- Tez No: 397350
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL ÇEKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Siber güvenlik, Derin paket analizi, DDoS saldırısı, Veri ihlali, Cyber security, Deep packet analysis, DDoS attack, Data violation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Bilişim Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Günümüz bilişim teknolojilerinin en büyük sorunlarından biri siber saldırılardır. Bu tezde derin paket analizi kullanılarak DDoS saldırısı olup olmadığı ve veri mahremiyeti ihlali tespit edilmiştir. Ayrıca yakalanan paketlerin grafiği çizilmiştir. Öncelikle ağ trafiği dinlenerek gelen paketler yakalanmıştır. Paketlerin türüne ve sayısına göre filtreleme işlemi yapılmıştır. Bu paketler veritabanına kaydedilerek analiz edildi, anlık değerler ve ortalama değerler bilinen saldırı desenleriyle karşılaştırıldı ve bir DDoS saldırı girişimi olup olmadığı tespit edilmiştir. Kaydedilen paketlerin toplam değeri, anlık değerleri ve ortalama değeri güncel olarak elde edilmiştir. Paketler saniye baz alınarak grafiğe dökülmüştür. TCP türünde olan paketlerin payload kısmı incelenmiştir. Veri ihlali olup olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the biggest problems of today's informatics technology is cyber attacks. In this thesis whether DDoS attacks and data privacy violation were determined by deep packet inspection. In addition to graph of packets which are captured was drawn. Initially packets are captured by listening of network traffic. Filtering is performed in accordance with the type and the number of packets. These packets are recorded to database to be analyzed, instant values and average values are compared by known attack patterns and will be determined whether a DDoS attack attempts. The total value, instant values and average values of the saved packet is obtained to date. Packets were plotted on the basis of seconds. Payload of packets which are TCP type were examined. Data violation were identified.