Bediüzzaman Said Nursi'de Kur'an belagatına dair kavramlar
Concepts relating to the rhetoric of Qoran in Bediüzzaman Said Nursi
- Tez No: 397545
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bediüzzaman, Kur'an, belagat, camiiyet, Bediüzzaman-Koran-rhetoric- community
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bediüzzaman Said Nursî hayatını Kur'an'a hizmet yolunda harcamış bir şahsiyettir. Ömrü boyunca Kur'an'ın doğru anlaşılması ve hakikatlarının yaşanması için çalışmış, bu uğurda her türlü sıkıntı ve meşakkate razı olmuştur. Onun yazdığı eserler Kur'an'ın bir çeşit tefsiri niteliğindedir. Kur'an'ın mucizelik yönlerinden en parlağının belagat olduğunu göstermiştir. O, Kur'an'ın işaretiyle ahir zamanda bütün insanlığın ilim ve fenne yöneleceğini, ilim ve fennin de en parlağı olan belagat ve cezaletin, insanlar arasında çok rağbet göreceğini söylemiştir. Belagat, hitap ettiği kimselere göre uygun ve tam yerinde düzgün ve hakikatlı söz söyleme sanatıdır. Bediüzzaman Said Nursi, hayatı, yüksek gayeleri, manevî şahsiyeti, düşünceleri fedakarlıkları ve telif ettiği Nur Risâleleri ile insanlığa her zaman güzel bir örnek olmuştur. İşte böyle bir zatın eserlerinin incelenmesi ile meydana gelen bu tezimizde Bediüzzaman Said Nursi'nin Kur'an'ın belagatı ile alakadar kullandığı kavramların tesbit edilmesi ve bu kavramların izah edilmesi ve misallerle açıklanmasına çalıştık. Bunlarla beraber Said Nursi'nin beliğ kişiliği ve eserlerini tanıtmayı, tezimizin amacına ulaşması yönünden gerekli gördük.
Özet (Çeviri)
Bediüzzaman Said Nursi is a man who spent his life in the way of employment for Quran. During his life, he worked in order to be understood the Quran correctly and lived the truths of Quran, and he consented for every trouble and fatigue for this purpose. The works which he wrote is a kind of commentary of Quran. He showed that eloquence is the most brilliant miraculous characteristic of Quran. All humankind will head towards science and technology and eloquence which is the most brilliant in science and technology will be popular among the people in the latest time, he said with the signs of Quran. Eloquence is a speech art which is suitable, correct, regular and soothfast according to the collocutors. With his life, superior desire, spiritual identity, thoughts and published Nur collection, he was a good model for all humanbeings. In this thesis being outcome of analyzing his books, we have tried to detect the concepts related to his using on beliefs about quran and explain them with the examples. We consider introduction of his books and their unique identity as necessary in behalf of that thesis reach our main target.